Duyuru

Ivana Sert yüzünü gösterdi

  /   4988   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Ayhan Demir

ayhan_demir@hotmail.com

Çetnikler, İkinci Dünya Savaşı esnasında, binlerce Müslüman Boşnak, Arnavut ve Türk’ü katleden ırkçı Sırp-Karadağ katiller topluluğudur. Bu ırkçı Sırplar, baş, işaret ve orta parmaklar yardımıyla yapılan üç sayısına benzeyen işareti “çentik selamı” olarak kullanıyorlar. Merkezi Sırbistan’da bulunan en büyük Sırp Çetnik lideri Draja Mihayiloviç idi. Mihayiloviç, Foça katliamı başta olmak üzere, birçok katliamın emrini vermişti. Bizzat organize ettiği Foça katliamı esnasında, 5 bin Foçalı Boşnak katledilmişti.

İkinci Dünya Savaşı esnasında bir ara müttefik devletlerin yardımını alan Mihayiloviç, bu destek kesilince, Tito’nun partizan kuvvetleri tarafından yakalanmış ve 1945 yılında idam edilmişti. Ne var ki, Mihayiloviç’in idamı bile Çetniklerin zihnindeki kanlı planları silmeye yetmedi.

Slobodan Miloşeviç, Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç’ten oluşan Sırp Çetnik üçlüsü, Mihayiloviç’in kanlı mirasını devam ettirdiler. Sırp Çetnikler, 1 Mart 1992’de bağımsızlığa “evet” diyen Bosna-Hersek’te eşine az rastlanır bir soykırıma giriştiler. Yaklaşık dört yıl boyunca devam eden Sırp saldırganlığı neticesinde, Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 kişi de dâhil olmak üzere, 250 bin Boşnak, Sırp Çentikler tarafından şehit edildi.

Bakımsız, kokuşmuş uzun sakallarıyla, şehid edilen Boşnakların başında, Çentik selamı veren Sırp-Karadağ ırkçılarının fotoğrafları, o dönemde Türk basına yansımıştı. Fakat Türk halkının çetnik selamıyla ilk birebir tanışması, Sırp futbolcu Mateya Kejman’ın Fenerbahçe’ye transfer olduğu döneme rastlar. Ardından Galatasaray’ın bir başka Sırp futbolcu Saşa İliç’i transfer etmesiyle Çetnik selamı yeniden gündeme gelmişti. Kejman Fenerbahçe’den, İliç Galatasaray’dan ayrıldı. Ancak Türk halkı, yakasını bir türlü Sırp Çetniklerden kurtaramadı. Galatasaray Basketbol Takımı, sol omzuna Mihayiloviç dövmesi yaptıracak kadar Çentik sevdalısı olan, “Çiça” lakaplı Milan Guroviç’i bünyesine katarak, konuyu bir kez daha Türk halkının gündemine soktu. Bu üç isim de, yeteneklerini sergilemek yerine çeşitli spor müsabakalarda Çentik selamı vererek, ırkçı olduklarını açıkça göstermişlerdi.

Müslümanların karşısına çıkarılan Sırp Çentikler, yalnızca futbol ve basketbol oyuncularından ibaret değil. Bora Corceviç, Vesna Zmiyanac, Lepa Brena, Beki Bekiç, Dragana Mirkoviç, Goran Bregoviç ve Neda Ukraden gibi birçok isim de, gerek suskun kalarak, gerekse sahneden İslam ve Müslüman aleyhtarı sözler sarf ederek, Sırp Çentiklere destek vermişlerdi.

Şaban Şauliç ve Tsetsa, Bosna-Hersek’in tüm savaş alanlarında şarkı söyleyerek, Sırp Çentikleri, sivil halka karşı karşı cinayet işlemek için cesaretlendirmişlerdi. Tsetsa, Sırp kasabı Arkan’ın katilller topluluğuna şarkılar söylemiş ve daha sonra onunla evlenmişti. Şaban Şauliç ise, Arkan’ın düğününde şarkı söylemişti. Şeki Turkoviç, Sinan Sakiç, Goran Bregoviç ve Nemanya (Emir) Kusturitsa gibiler de, Bosna-Hersek’teki Sırp saldırganlığını, katledilen ve namusları kirletilen binlerce insanı görmezden gelerek, saflarını açıkça ortaya koymuşlardı. Aslına bakarsanız, Sırp kasabı Miloşeviç’i kendine idol seçen ve daha önce iki kez Türkiye’ye getirilmek istenen Nemanya Kusturitsa’yı, Türk halkı çok yakından tanıyor.

Irkçı Sırp katiller gurubuna ait Çentik selamını, geçtiğimiz günlerde, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde gazetecilere poz veren Ivana Sert (Smilykoviç) de yaptı. Eskiden manken olan ve bugünlerde modacılık yapan Ivana Sert, Belgrad doğumlu bir Sırp. Ve bildiğim kadarıyla babası eski bir Sırp askeri.

Ivana Sert’in Çentik selamı, başta Türkiye’de yaşayan Boşnak ve Arnavutlar olmak üzere, işaretin anlamını bilen ve Bosna konusundaki hassasiyetini her fırsatta ortaya koyan Türk halkının büyük tepkisini topladı. Ivana Sert, “Bu konuyla ilgili çok fazla konuşmak istemiyorum” diyerek meseleyi kapatmaya çalışıyor. Ancak Ivana Sert’in bu sözleri selamın anlamını iyi bildiğini açıkça gösteriyor.

Ivana Sert’in, böylesine bir hareketi hangi mantığa dayanarak yaptığı bilinmiyorum. Ancak bildiğim bir şey varsa, İvana Sert, Mateya Kejman, Saşa İliç, Milan Guroviç ve Nemanya Kusturitsa’nın Türkiye’de yaşadıklarından gerekli dersi çıkaramamış.

Ivana Sert’e, Türk ve Boşnak halkları adına, açık bir çağrıda bulunuyorum: Ya Müslüman Türk ve Boşnak halklarından özür dile ya da geldiğin yere geri dön!

Ivana Sert’e program yaptıran Show TV’den talebimiz ise, duyarlılık gösterip, ırkçı katiller topluluğuna ait işaretler yapan bu kadına program yaptırmamasıdır.

YENİ AKİT GAZETESİ

31.01.2012

  

Yorumlar