Duyuru

AB’nin çabaları boşa çıkıyor. BELGRAT ŞEHİR YÖNETİMİ ÇETNİKLERİN ELİNE GEÇTİ

Sırbistan

  /   514   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Avrupa Birliği, 11 Mayıs'ta sandık başına giden Sırbistan'a jest üstüne jest yaptı.17 AB üyesi, kritik seçimler arifesinde Sırp vatandaşlarına vizeyi bedava hale getiren bir adım attı. Sırbistan ile İstikrar ve Bütünleşme anlaşmasını imzaladı. İatya’nın „Fiat“ Dev otomobil Fabrikasi  Kragujevac’ın „Zastava“ otomobil Fabrikasi ile işbirliği anlaşması  imzaladıysa da  şimdiyle kadar AB istediğini alamadı. Çünkü Lahey’de yargılanmakta olan  savaş suçlusu Vojislav Şeşelj’in RADİKALLERİ (SRS), Koştunica’nın DSS partisi ile Miloşeviç’in sosyalistleri SPS partisi BELGRAT ŞEHİR YÖNETİMİNİ PAYLAŞMA ANLAŞMASINI 28.05.2008 tarihinde Belgrat’taki Osmanlı Anıtı Kale meydan terasında imzaladı. SPS parti başkanlığı 26.05.2008 tarihinde SPS-PUPS-JS koalisyonunun DSS-NS ile radikallerle Belgrat Şehir Yönetimini oluşturma önerisini kabul ettiğini SPS Başkanı İvica Daçiç doğruladı. Bununla törenli bir şekilde Belgrat Şehir Yönetiminin demokratların elinden alınarak Çetnik SRS’li Aleksandar Vuçiç’in eline geçmiş oldu. Belgrat Belediye Başkanı olacak  Aleksandar Vuçiç SRS,Belgrat Sosyalistleri Seçim Kurmayı Şefi Aleksandar Antiç ve Belgrat DSS Şehir Şube Başkanı  Andreja Mladenoviç bu anlaşmayı  imzaladılar. Buna göre Belgrat Belediye Başkanı olarak 12 Temmuzda oluşacak Belgrat Şehir Meclisinde Belgrat Başkanı SRS’li Aleksandar Vuçiç ve onun vekili de DSS’li Andreja Mladenoviç olacaktır.

 Belgrat Sırbistan için çok büyük bir koz. Çünkü Belgrat Sırbistan’ın göbeği demektir. Sırbistan’ın Avrupa yanlısı Demokrat Partisi (DS)  ‘Belgrat olmadan Sırbistan düzeyinde de koalisyona gidilemeyeceğini’ söylüyorlar.’Belgrat Şehir Başkanının kim olacağı da uluslar arası konudur’ diyorlar. Çünkü bu konu sadece belediye altyapı konusu değil. Belgrat Şehir Başkanı aslında Sırbistan’da üçüncü adam oluyor. Gözüken o ki Sırbistan 11 Mayıs seçimler sonrasında da kavşaktan çıkamıyor.

 

Tadiç’in DS’si ile ya da SRS-DSS ile koalisyon kurabilmek için SPS adına Miloşeviç’in sadık adamlarından biri olan ve seçimler sonrasında borazanı olan Milutin Mrkonjiç ‘SPS’in koalisyon kurmak için önkoşulun Miloşeviç ailesinin ve eski Belgrat TV’si Genel Müdürü cezaevinde hükümlü olan Dragoljub Milanoviç’in kovuşturulmasının durdurulmasıdır’ diye ifade etmiş bulunmaktadır. Milutin Mrkonjiç ve onun partisi mahkeme kararlarının iptal edilmesi ve ölüm emirleri verenlere alınan mahkeme kararlarının fesih edilmesini istemektedir. Sırbistan mahkemelerinde alınan karar ile Slobodan Miloşeviç, eski Sırbistan başkanlarından ve kendi kuması İvan Stamboliç’in alnına kurşun sıkılarak öldürülmesi ve kireç dolu kuyuya bırakmalarını emrettiği belirlenmiştir. Bundan başka Slobodan Miloşeviç’in somut suçluluğu siyasi olarak ta belirlenmiştir.

Şu anda 2008 yılı olmasına karşın 11 Mayıs 2008 seçimlerinden sonra SPS partinin bulunduğu durumdan faydalanarak bu ülke 1990 yıllarına geri götürülmek istenmektedir. Bu nedenlerden ötürü Sırbistan’da buna karşı olan vatandaşlarda memnuniyetsizlik giderek artmaktadır. Ve analistler Çetniklere bu bumerang olarak geri dönebilir demektedirler. Milutin Mrkonjiç tarafından hükümet kurmada ortak olacak tarafa koyulan bu koşullar sonrasında SPS’in gâh sol gâh sağa işaret vererek hükümet kurma konusunda kilit parti olmalarını nasıl istifade etmek istedikleri anlaşılmıştır. Belgrat Şehir yönetiminde SRS, DSS-NS ile anlaştıkları gibi Sırbistan düzeyindeki hükümet konusunda da radikaller ile Koştunica’yla anlaşmaları daha yakın gözükmektedir. Bu durumda Sırbistan vatandaşlarının çoğu onlara bunu şantaj ve koşullandırmalarını önleyeceklerini söylemektedirler. Çünkü bundan böyle Sırbistan’ı ve Balkanlarda Bosna, Hırvatistan, Kosova ve daha başka komşularını alt üst eden Miloşeviç abolisyonla Balkanlarda Sırbistan’da kahraman olacaktır. Bunca Belgrat Televizyonu işçisinin ölümüne sebep olan hükümlü olarak Sırbistan hapishanelerinde yatmakta olan Dragoljub Milanoviç çilekeş olacaktır. Sırbistan vatandaşları buna izin vermeyeceklerini söylemektedirler.

 

SPS rehabilite (iyileştiriliyor mu?) oluyor mu?

 

Vampir Miloşeviç’in eli kanlı SPS partisine bu seçimler sonrasında hükümete katılımda kilit noktayı ele geçirmesi AB yanlılarıyla hükümet ortağı olursa, dünyanın en az 160 orta solunu toplayan başında Jorgo Papanderu’nun bulunduğu Sosyal Enternasyonale kabul edilme şansı verildi. Neden SPS’e göz yumuluyor? Çünkü Sırbistan’da siyasi durumun istikrarıyla tüm Balkanlara AB’ye doğru gitmesi fırsatı açılmış olacaktır. Bu fırsatın elden kaçırılmaması istenmektedir.

Yunanistan Sosyalistleri lideri Sırbistan’ı iyi bilen bir politikacı olarak Slobodan Miloşeviç ve SPS’in yıkıldığı 2000 yılında ve Sırp Başbakan Zoran Djindjiç’e suikast döneminde Yunanistan’ın Dışişlerli Bakanı görevindeydi.

Şimdi de Balkanlarda ve Sırbistan’da siyasi çevreler eğer SPS Tadiç ile ortaklığa giderse SPS’in 1990 yıllarındaki günahları af olur mu diye sormaktadırlar.

11 Mayıs seçimler sonrasında ortaya çıkan durum 2000 yılından bu yana ilk kere Slobodan Miloşeviç’i de gündeme getirdi. Belgrat’ta Zoran Djindjiç bulvarında önceleri Ratko Mladiç’in fotoğrafları ortaya çıkarken şimdi de onun yerine Slobodan Miloşeviç’in fotoğrafları belirdi. O bulvara Miloşeviç’in isminin koyulması istendi. Miloşeviç hakkında söz etmek fazla olur çünkü o Sırbistan’ın başına gelen en büyük kötülük olarak bilinir ama bu ülkede iyilik ve kötülüğün çatışması sonucu hala bilinmiyor. SPS partisinin DS ya da radikallerle de ortaklık kurar da hükümette yer alırsa, Sırbistan’da Slobodan Miloşeviç sokağının ve Miloşeviç’in anıtının dikilmesine mutlak gözüyle bakılmaktadır. Mesela eğer Başkan Tadiç SPS ile ortak hükümet kurarsa, mutlaka Miloşeviç ailesini yargının kovuşturma listesinden çıkarmak zorunda kalacak,5 bakanlık onlara verecek ve gelecek iş Slobodan Miloşeviç’in yeniden ama resmi devlet töreniyle gömülmesine izin verilmediğinden (Koştunica izin vermedi)  bunun tekrarının resmi olarak devlet töreniyle yapılması olasılığından da söz edilmektedir.

 

Görülen şu ki Sırbistan’dan yeni düzgün bir şey gelmiyor her şey eskisi gibi tekrarlanmaktadır. Sadece yönetim yeni insanların eline geçiyor ama yenilikler ekleyecek kuvvet gelmiyor. Miloşeviç’in ve onun vahşetini taşıyanların gerçek yüzü yerine onları milli kahramanlar olarak gösterme ısrarları devam ediyor.

 

Sırbistan’ın Voyvodina Eyaletinde açık olarak Avrupa yönüne gidilmek istendiği anlaşılmıştır. Buna göre Tuna ve Sava nehirleri kuzeyindeki Voyvodina AB’ye doğru adımlarken sözünü etmiş olduğumuz nehirlerin güneyindeki Sırbistan Belgrat Şehir Yönetiminden sonra Cumhuriyet Düzeyinde de Koştunica-Radikaller ve SPS hükümeti kurma yoluna doğru gitmektedir. Ne yazık Voyvodina’da yaşayan 2 milyonluk nüfus güneydeki bu 4 milyon nüfusun tutukluları olmak yolundadırlar. Çünkü bu durumda Miloşeviç’in sosyalistleri yani SPS bazı söylemlerine karşın radikallerden ve Koştunica’nın ”halkçılarından” alacakları birkaç bakanlık karşılığında Sırbistan’a AB yolunu kapatmış olacaklardır.

 

Sırbistan Devle Başkanı Boris Tadiç ve koalisyon ortaklarından hükümet kurma karşılığında Miloşeviç’in rehabilitasyonuna razı olmaları beklenmemektedir. Buna göre Avrupa Sırbistan’ı yanlıları muhalefet olmak zorunda kalacaklardır. Sırbistan’ın görünürlerde yeni hükümeti de buna göre Avrupa’ya “elveda” diyen hükümeti olacaktır. Bununla sekiz yıldır sözde demokrat olarak Sırp siyasi sahnesinde rolünü oynayan DSS Lideri Vojislav Koştunica’da gerçekte ait olduğu milliyetçiler kafilesinde yerini almış olacaktır.

 

Kurulabilmesi olası gösteren DSS-NS-SRS-SPS hükümetinin ömrünün kısa olacağını söyleyenler çok oluyor.

Sırbistan’daki SPS karşıtları bu olasılıklar karşısında çok zor duruma geleceklerini dile almaya başladılar bile. Mesela Miloşeviç’in gömüldüğü Pozarevac şehrinde kendilerine yer olmayacağını iddia eden çok sayıda Sırp vatandaşı sesini çıkarmaktadır. SPS’ ten korktuklarını ifade etmektedirler. Bundan ötürü SPS koalisyonundaki emekliler PUPS ile Yegâne Sırbistan (JS) ile bir yol bulunarak DS-LDP-PUPS-JS ve azınlık partileri koalisyonun oluşması umuduyla yaşamaktadırlar. PUPS lideri Kırkobabiç ve JS lideri Dragan Markoviç Palma’ya umutlarını bağlamaktadırlar. Ama nafile, Belgrat Şehir Yönetimi üzerine anlaşmanın imzalanmasına onların da katılmaları bu umudu azaltmaktadır. Şimdi Sırbistan’da bu durumu beğenmeyen ama oy kullanma sırasında seçim yerlerine gitmek istemeyenlerin çoğu pişmanlıklarını bildirmektedirler.

 

Bu durumda Boris Tadiç’in DS partisi hala durumun değişeceğini ummaktadır. Çünkü Sırbistan düzeyindeki hükümeti Avrupa yanlıları kurmuş olursa o zaman Belgrat Şehir Yönetimini de etkileyeceği iddia edilmektedir. Demokratlar eğer Avrupa yanlı hükümet kurulmazsa o zaman önümüzdeki bir ay içerisinde yeni seçimler olacaktır demektedir ama bunun nasıl gerçekleşeceğini söylememektedir. 

  

Yorumlar