Duyuru

CHP, Saraybosna’ya taşınsın

  /   3867   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Ayhan Demir – Yeni Akit

ayhan_demir@hotmail.com

CHP, dış politika tecrübesine sahip, birçok isimi parti vitrininde bulunduruyor. Aynı şekilde, Bosna ve Sancak başta olmak üzere, birçok Balkan kökenli siyasetçiyi de bünyesinde bulunduruyor. Buna rağmen CHP, 25-26 Nisan tarihlerindeki iki günlük Bosna-Hersek seyahatine kadar, sahip olduğu bu potansiyele yakışan; aktif ve yapıcı bir dış politika vizyonunu ortaya koyamamıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Saraybosna Üniversitesi’nden gelen konferans davetini, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir Bosna açılımına dönüştürmeyi başardı. Öyle ki, seyahat gerekçesi olan konferans bile neredeyse hiç gündeme gelmedi.

Kılıçdaroğlu, Saraybosna ve Mostar şehirlerini kapsayan bu seyahat esnasında, birçok ilke imza attı. Bu ilklerin en başında, savaştan sonra Bosna-Hersek’i ziyaret eden ilk CHP Genel Başkanı unvanı yer alıyor.

Kılıçdaroğlu, Uluslararası Saraybosna Havaalanı’nda, Saraybosna Büyükelçimiz Ahmet Yıldız ve Türk okullarında okuyan öğrenciler tarafından, bayrak ve çiçeklerle karşıladı. Havaalanından, şehir merkezine geçen Kılıçdaroğlu, Rahmetli Aliya İzetbegoviç’in mezarının bulunduğu Kovaçi Şehitliği’ne gitti. Aliya ve diğer şehitler için dua etti. ‘Özgürlük savaşçısı’ olarak tanımladığı rahmetli Cumhurbaşkanı için “Aliya İzetbegoviç, bizim de Aliya’mızdır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun bir sonraki durağı, 1992 yılında kurulan ve Saraybosna’nın kuşatma altında bulunduğu dört yıllık süre zarfında, önceleri 180 ile başlayıp daha sonra günde yaklaşık 6 bin kişiye yemek veren Zilha Teyze Aşevi oldu. Aşevinin yöneticisi Zilha Şeta ile öğle yemeği yiyen Kılıçdaroğlu, aşevine 400 Euro bağışladı.

Kılıçdaroğlu, Bosna-Hersek İslam Birliği’ni de ziyaret etti. Görüşme sonrasında, Kılıçdaroğlu, İslam Birliği Reis-ul Ulema Vekili İsmet ef. Spahiç’e, Ashab-ı Kehf’i anlatan bir hat hediye etti. Spahiç de Kılıçdaroğlu’na el yazması bir Kur’an-ı Kerim’in fotoğraf kopyasını hediye etti. Ardından, hep birlikte, Osmanlı’nın bölgede inşa ettiği ilk eğitim kurumu olan vGazi Husrev Bey Medresesi’ni ziyaret ettiler.

CHP heyeti, Bosnalı şehitler için mevlid de okuttu. Saraybosna Orduevi’ndeki mevlidde, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, Süleyman Çelebi’nin mevlidinden bölümler ve Türkçe ve Boşnakça ilahiler okundu. Mevlid sonrasında, Türkiye’den getirilen ve üzerinde Türk ve Bosna bayrakları yer alan, şeker paketleri dağıtıldı.

Mevlide, yeşil zemin üzerine ay-yıldız armalı üniformasıyla iştirak eden Bosna-Hersek Ordusu din subayının varlığı, CHP için oldukça önemli bir açılım oldu. Aslında CHP heyeti, her yıl Haziran ayının son pazar günü düzenlenen Ayvatovitsa Şenlikleri’nde, Kur’an-ı Kerim tilavet eden ve ilahiler okuyan askerleri de görseydi çok daha iyi olurdu.

CHP heyeti, bu seyahat esnasında, beni bile şaşkına çeviren bir ziyaret gerçekleştirdi. Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, rahmetli Aliya İzetbegoviç’in kurucuları arasında bulunduğu Genç Müslümanlar Derneği (Udruzenje Mladi muslimani) Genel Başkanı Edhem Bakşiç’i, Moriça Han’daki makamında ziyaret etti ve birlikte akşam yemeği yendi. Kılıçdaroğlu, burada önemli bir mesaj da verdi: “Her ne kadar Türkiye’deki siyasi partiler arasında görüş ayrılıkları olsa da, Bosna’ya destek konusunda birlik mevcuttur.”

Babası (Eşref Bakşiç) Genç Müslümanlar Derneği kurucu üyesi olan Edhem Bakşiç, benim de aile dostumdur. Bu sebeple, CHP heyetinin bu ziyaretinden oldukça memnun kaldığını söyleyebilirim. Genç Müslümanlar ile en sıkı ilişkilere sahip olan Milli Görüş teşkilatlarıdır. AK Parti’nin bazı yerel temsilcileri de zaman zaman bu derneği ziyaret ederler. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve rahmetli Aliya’ya yakınlığıyla bilinen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bile, Genç Müslümanlar Derneği’ni ziyaret etmediği düşünülürse, ziyaretin anlamı daha iyi anlaşılacaktır.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, seyahati esnasında, Bosna-Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç ve Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Sosyal Demokrat Parti-SDP Genel Başkanlığı’nı da yürüten Zlatko Lagumciya ile tanışma fırsatı buldu.

Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyeti, seyahatlerinin ikinci gününde, Mostar şehrini ve Blagay’daki Sarı Saltuk Tekkesi’ni de ziyaret etti. İnsana huzur veren bir mekâna kurulan tekke, Kılıçdaroğlu’nu da fazlasıyla etkiledi.

İki günlük Bosna-Hersek ziyaretini özetlemek gerekirse; Saraybosna havası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere yaradı. Keşke Kılıçdaroğlu, Bosna-Hersek’ten hiç dönmeseydi. Hatta naçizane fikrim o dur ki, CHP Genel Merkezi, Saraybosna’ya taşınsın. Kılıçdaroğlu, CHP’yi Saraybosna’dan yönetsin.

  

Yorumlar