Duyuru

Makedonya'da seçim şiddeti

Makedonya

  /   444   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Makedonya'da Başkent Üsküp'ün kuzeyindeki bir Arnavut kasabasında açılan ateş sonucu bir kişi öldü, çok sayıda yaralı var.
Pazar, 01 Haziran 2008 14:41


Makedonya'da parlamento seçimleri, Arnavut azınlığının sorunları, şiddet ve AB'ye katılımın daha da ileriye ertelenebileceği kaygılarının gölgesinde yapılıyor.

Başbakan Nikola Gruevski'nin muhafazakar VMRO-DPMNE partisi favori gösterilirken, Arnavut partilerinin karıştığı şiddet olaylarının ülkenin AB'ye girişinde önemli bir engel oluşturmasından endişe ediliyor.

Başkent Üsküp'ün kuzeyindeki bir Arnavut kasabasında açılan ateş sonucu bir kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Polis, Üsküp'ün 10 kilometre kuzeyindeki Aracinova kasabasında bir polis devriyesine ateş açıldığını söyledi.

Oy verme işleminin olaylar nedeniyle durdurulduğu kasabanın girişinde güvenlik güçleri önlem aldı.

GERGİNLİKLER GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Makedonya'nın NATO'ya katılma sürecinin yeniden rayına oturtulması, AB'ye katılım müzakerelerinin başlaması ve Arnavut gruplar arasında haftalardır devam eden gerginliğin sona ermesi konularında çalışmalar, Gruevski'nin seçimden sonra Arnavut partilerinden biriyle kurması beklenen yeni hükümetinin ana gündem maddelerini oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, şiddet olaylarının sona ermesini isteyerek, bu tür olayların dünyada Makedonya'nın adını karaladığını söyledi, AB ve NATO yolundaki ilk adımın barışçıl, adil ve demokratik seçimler olduğuna işaret etti.

ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Erwan Fouere ise AB'ye katılım görüşmelerinin açılması yolunda seçimlerin önemli bir test olduğunu söyledi.

1 MİLYON 770 BİN SEÇMEN VAR

Nüfusu 2 milyon 100 bin olan Makedonya'da kayıtlı seçmenlerin sayısı 1 milyon 770 bin. Ülke nüfusunun dörtte birini Arnavutlar oluşturuyor. İki yıldır Makedonya'yı yöneten Gruevski'nin son hükümeti reformlar ve Arnavut azınlığın hakları konusunda ikiye bölünmüştü.

Batı, Kosovalı Arnavutların şubat ayında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Balkanlar'da yeni bir istikrarsız bölgenin ortaya çıkmasından endişe ederek, Makedonya'daki gelişmeleri yakından izliyor.

Makedonya'nın başını ağrıtan en önemli sorunlarından biri de adı. Makedonya'nın isminin Yunanistan'ın kuzeyindeki Makedonya bölgesiyle aynı olmasına itiraz eden Atina yönetimi, Üsküp'ten ülkenin adının değiştirilmesini istiyor ve Makedonya'nın NATO'ya davet edilmesini engelliyor.

Arnavutlar arasındaki yoksulluk ve verilen sözlerin yerine getirilmemesinin ortaya çıkardığı hayalkırıklığı da Arnavut partiler arasında küçük çaplı silahlı olayların çıkmasına neden oluyor.

Eski gerilla lideri Ali Ahmeti'nin Demokratik Bütünleşme Partisi (DUİ) ile Arnavut Demokratik Partisi'nin (DPA), aralarındaki ihtilaflara rağmen, Makedonya siyasetinin önemli unsurlarından olmaya devam etmesi bekleniyor.

Siyaset uzmanı Mentor Nazarko, 2006'da hükümet kurulurken yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, Arnavutların bölünmesinde ısrar etmenin sadece ülkenin geri kalmasına neden olmayacağını, aynı zamanda istikrarsızlığı kalıcı kılabileceğini söyledi.

Arnavutların çoğunun oyunu alan DUİ, 2006 yılında kurulan hükümetin dışında kalmıştı.
 

Kaynak: Ajanslar 

  

Yorumlar