Duyuru

İlk silah sevkıyatı Arnavutluk'tan

Arnavutluk Haberleri

  /   572   /   04 Eylül 2014, Perşembe

Sabah
 Yazdır

  IŞİD'e karşı şiddetli çatışmalara giren Peşmerge'ye uluslararası silah yardımı başladı. Batı'dan Kürtlere silah gönderen ilk ülke Arnavutluk oldu. Sırada Almanya ve Fransa var
Batı'nın Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı kurduğu Kürtleri silahlandırma koalisyonu ilk somut adımını attı. Arnavutluk Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'taki Peşmerge güçlerine silah gönderdiklerini duyurdu. İlk etapta Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Fransa'nın da Arnavutluk'u takip ederek Kürtlere silah göndermesi bekleniyor. AFP haber ajansının Arnavut yetkililere dayandırdığı haberine göre ilk sevkiyat geçtiğmiz pazar günü gerçekleşti. Kürt savaşçılara Kaleşnikof tipi 10 bin otomatik tüfek, 22 milyon adet 7.62 mm kalibrelik mermi, 15 bin el bombası ve 32 bin roket atar mermisi teslim edildiği bildirildi. Dün Başbakan Angela Merkel liderliğinde toplanan Alman bakanlar da bölgeye 70 milyon euro değerinde tanksavar, piyade tüfeği, el bombası, kask ve kurşun geçirmez yelek yollama kararı aldı. Merkel, "Tarif edilemez vahşetine tanık olduğumuz IŞİD'in durdurulması lazım. NATO ve AB'de buna karar verdik" dedi. Fransa'da yayımlanan Le Figaro'ya konuşan Fransız yetkililer ise Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne (IBKY) havan topları, gözetim ve keşif araçlarının yanısıra haberleşme cihazları göndereceklerini söyledi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, geçtiğimiz hafta ABD, Arnavutluk, Fransa, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, İtalya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkelik bir koalisyonun 'kürt savaşçılara silah gönderme' kararı aldığını açıklamış ve bu ülkelere teşekkürlerini sunmuştu. 

IŞİD ağır kayıplar veriyor
Peşmerge güçlerinin destek verdiği Irak ordu birlikleri, IŞİD militanlarına karşı galip gelmeye devam ediyor. Türkmenlerin yaşıdığı Emirli'nin ardından dün de Süleymanbeg kasabası IŞİD'in elinden alındı. Musul'un Zummarar nahiyesinde 11, Diyala'da 2, Enbar'da da 73 IŞİD militanı öldürüldü. Iraklı Türkmenler iki aylık kuşatmanın ardından insani yardım malzemelerinin bugünden itibaren karadan da Emirli'ye ulaşmaya başladığını bildirdi. 

İngiliz rockçı kadın IŞİD'e katıldı
İngiliz vatandaşı Sally Jones (52) IŞİD'e katılarak sadece yakınlarını değil ülke kamuoyunu da şoke etti. 1980'lerde az tanınmış bir rock şarkıcısı olan Jones'un, IŞİD militanlarından biriyle internet üzerinden aşk yaşadığı, 2 çocuğunu İngiltere'de bırakarak Ümmü Hüseyin El Britani adıyla IŞİD saflarına katıldığı belirtildi. İngiltere'de IŞİD alarmı verildi. Polis, yeni yetkiyle terör şüphelilerinin pasaportlarına sınır kapılarında el koyabilecek. 

  

Yorumlar