Duyuru

UNMIK 15 Haziran'dan sonra yetkilerini Kosova'da devredecek

Kosova Haberleri

  /   412   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  


STOCKHOLM, İsveç -- AB dış politika sorumlusu Javier Solana ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon 29 Mayıs Perşembe günü Stockholm'de bir araya gelerek, Kosova anayasasının yürürlüğe gireceği 15 Haziran'dan sonra UNMIK'ten Kosova hükümetine önemli miktarda yetki devredilmesine karar verdiler. Yetkililer, AB'nin Kosova'daki polis ve yargı misyonu EULEX'in göreve başlaması konusunda da görüştüler.

Kosova'da, Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu Perşembe günü UNMIK'in BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararı yürürlükte olduğu sürece Kosova'da sembolik bir varlığı sürdüreceğini söyledi. Seydiu, "UNMIK'in görevinin sona ermesini istiyoruz." dedi.

Ayrı bir gelişmede Perşembe günü, Slovenya Başbakanı Janez Jansa AB'nin NATO'dan EULEX ile birlikte Kosova'da beş yıl daha kalmasını beklediğini söyledi. Ülkesi AB dönem başkanlığını yürüten Jansa Fransız televizyon kanalı France 24'e verdiği demeçte, NATO'nun barış misyonunun bu içinde içinde kademeli olarak geri çekilmesini beklediğini belirtti.

Bu arada Kosova İstikrar ve Ortaklık İzleme Mekanizmasının Perşembe günü Priştine'de düzenlenen 14. toplantısında konuşan Başbakan Haşim Taci, AB üyeliğini "Kosova kurumlarındaki reformların dinamiğine bağlı ulusal bir gündem" olarak nitelendirdi. Avrupa Komisyonu'nun Batı Balkanlar direktörü Pierre Mirel de yargı reformları ve yolsuzluk ve organize suçla mücadelenin hızlandırılması yönünde çağrıda bulundu. (Express, Lajm, Koha Ditore, Zeri - 30/05/08; Reuters, Makfax, BalkanWeb, KTV, RTK, Telegrafi, Alsat - 29/05/08) 

  

Yorumlar