Duyuru

Türkiye Ülkemize En Çok Yatırım Yapan Ülke

Kosova Haberleri

  /   385   /   15 Eylül 2014, Pazartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Ülkemizde bu yılki yabancı yatırımlar, geçen yıla kıyasen memnun edici seviyede değil. Bu tür değerlendirmeler, yatırım analizleriyle meşgul olan kurumlar ve ekonomik uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. 

Ülkemizde yabancı yatırımlar konusunda listenin başında Türkiye bulunurken ikinci yerde İsviçre,  üçüncü Almanya ve dördüncü yerde Arnavutluk yer almaktadır.

Ekonomik uzmanlar yabancı yatırımların artırılması için önemli adımların atılmasına karşın ancak Kosova ekonomisinin ihtiyaçları karşısında yabancı yatırımların halen düşük olduğunu değerlendiriyorlar. 

Ekonomi uzmanlardan Ibrahim Rexhepi, yabancı yatırımların gurbetçilerimizin ilgi alanında olduğunu belirtirken Kosova İktisadi Odası Başkanı Safet Gërxhaliu ekonomi belirtilerin iyileştirilmesine etkide bulunacak Kosova’nın daha pragmatik adımlar atması gereğini savunuyor. 
 
Kosova’da Amerikan Ticaret Odası Başkanı Arian Zeka da yabancı yatırımları çekmek için Kosova’nın daha fazla yapması gerekir görüşünde.

İşletmelerin kurulması için bürokratik yükün kısaltılması dışında yabancı yatırımlar konusunda ülkenin başka bir şey sunmadığını belirten Zeka, Kosova’da yatırım yapmak için Amerikan şirketlerinin ilgi gösterdiğini söyledi.


Geçen yıl dolaysız yabancı yatırımların strüktürü genelde gayrimenkuller,  inşaatçılık, nakliyat, telekomünikasyon yanısıra mali hizmetler alanında daha yaygındı.

Kosova’da en fazla yatırım yapan ülkelerin başında 86.8 milyon Avro ile Türkiye halen birinci yeri korurken listede 2-ci Almanya,  3-cü İsviçre, 4-cü Arnavutluk ve 5-inci Slovenya bulunuyor. Bu ülkelerin ardından Amerika ile İngiltere geliyor. 

Bu yılın ilk üç ayında ülkemizdeki yabancı yatırımların toplam değeri 39.5 milyon Avro idi, oysa geçen yılın eş döneminde yabancı yatırımlar 60.12 milyon civarındaydı.

Bu yılın ilk üç ayında Almanya 11 milyon,  İsviçre 8.8,  Arnavutluk 5.6 ve Amerika ile İngiltere 2.8 milyon değerinde yatırım yaptı.
  

Yorumlar