Duyuru

Bosna Hersek'teki "İnat Kilisesi" açıldı

Bosna Haberleri

  /   531   /   16 Eylül 2014, Salı

Dünya Bülteni
 Yazdır

  

Srebrenitsa soykırımında katledilenlerin defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nın üst kısmında inşa edilen Ortodoks kilisesi, yapılan tüm itiraz ve şikayetlere rağmen açıldı

Bosna'daki savaşta, 11 Temmuz 1995'de ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'da yaşanan soykırımda katledilenlerin defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nın üst kısmında inşa edilen Ortodoks kilisesi, tüm itiraz ve şikayetlere rağmen açıldı.

Bosna kamuoyunda "İnat Kilisesi" olarak da bilinen kilisenin açılışı dolayısıyla, tören düzenlendi. Budak köyündeki açılış törenine, Srebrenitsa, Bratunac ve civardaki diğer şehirlerden gelen Sırp asıllı kişiler katıldı. Potoçari Anıt Mezarlığı'na ve Budak köyünde daha önce bulunan bir toplu mezara yakınlığı nedeniyle sık sık tartışma konusu olan Ortodoks kilisesi, Duşan İliç isimli bir Sırp asıllı birinin özel mülkiyeti üzerine inşa edildi.

Başta Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği olmak üzere, birçok sivil toplum kuruluşunun kilisenin bu arsa üzerine inşa edilmemesi için başlattığı imza kampanyaları ve itirazlara rağmen, kilise bölgedeki Sırp nüfusun ibadet edebilmesi gerekçe gösterilerek hizmete girdi.

Bratunac kasabasında rahip Duşan Spasoyeviç'in yönettiği ayinle kilise ibadete açıldı. Spasoyeviç, burada yaptığı konuşmada, Ortodokslar'ın inat uğruna kilise inşa etmediklerini belirterek, "Bu kiliseleri Sırp halkı, yüreğiyle inşa ediyor" dedi.

Srebrenitsa ve diğer şehirlerden gelen polislerin geniş güvenlik önlemi aldığı açılış töreni olaysız sona erdi.

"KİLİSENİN ALTINDA TOPLU MEZAR" İDDİASI

Budak köyünde açılan Ortodoks kilisesi, Potoçari’deki şehitliğin yanı sıra, 137 Boşnak'ın bedeninin bulunduğu "Budak 2" toplu mezarının da çok yakınında bulunuyor. Kurbanların yakınları, daha önceki açıklamalarında, kilisenin altında da benzer büyüklükte bir toplu mezar olması ihtimalinden endişe duyduklarını dile getirmişti. Öte yandan, kilisenin yakınlarında Sırp nüfusun yaşamaması da bir diğer itiraz nedeni olmuştu. Boşnaklar, kilisenin sadece provakasyon amacıyla inşa edildiğini öne sürmüştü.

Srebrenitsa Belediyesi'nin, Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgede bir kilise inşa edilmesi önerisine rağmen, teklif Sırp vatandaşlarca kabul edilmemişti.

  

Yorumlar