Duyuru

18 Eylül Oturumundan Sonra Uluslararası Toplum Daha Etkin Olabilir

Kosova Haberleri

  /   340   /   16 Eylül 2014, Salı

Kosova Haber
 Yazdır

  

Kosova Meclisinin 18 Eylül için tayin edilen toplantısının devamı Kosova’nın, uluslararasının arabuluculuğu olmadan yeni kurumların kurulmasındaki krizin üstesinden gelip gelmeyeceğini kanıtlayacaktır. Bu değerlendirme analistler tarafından yapılmaktadır.


Analistlere göre, uluslararası etmen şimdiye kadar seyirci ve siyasi mesajları verme pozisyonunda kalmıştır.


Hukuk ve Siyasi İncelemeler Enstitüsünden Dren Doli,  uluslararası camianın birkaç sefer siyasi partilere Kosova’nın kurumları imar etmesi gerektiği ilkeler hatırlatmasında bulunduğunu belirtti.


Doli, “Uluslararasının bu durumda müdahale etmesi tüm siyasi partiler özellikle  de kurum liderler için büyük bir başarısızlık olurdu ve   çok net olan konuların çözümünde Kosova’da siyasi liderlerin yeteneksizliğini  kanıtlardı” dedi. 
Dren Doli,  yeni kurumların oluşması sürecindeki engel için seçimlerden sonar çoğunluğa sahip olan muhalefet blokuna fırsat tanımayan Kosova Demokratik Partisinin sorumlu olduğunu belirtti.


Diğer bir siyasi analist Blerim Burjani,  Kosova’da siyasi diyalog eksikliğinin yeni kurumların oluşmasını engelleyen etmenlerden biri olduğunu ifade etti.


Hükümetin seçilmesi gibi ana noktaya gidilmeden önce Kosova hala Meclisin kurulmaması gibi başlangıç noktada bulunmaktadır.


Burjani’ye göre,   gerekli oy sayısına sahip olmayan Kosova Demokratik Partisi seçimleri kazanan parti olarak Meclis başkanı seçimi için Anayasal hakkına dayanırken,  diğer yandan  muhalefet bloku  gereken sayıya sahiptir, fakat  tekrar meclis başkanı görevini almayı denemesi halinde anayasal hükümler ve prosedürlerle telaşı olabilir. 


Böyle bir durumda bu analiste göre, krizden çıkış için liderlerin bir strateji bulması gerekmektedir.


Ne var ki şimdiye kadar ne iktidar ne de muhalefet,  bundan sonra ne yapılacağını görüşmek için bir araya gelmedi.
 Bujani, “Krizin çözümü için bir anlaşma yoksa neden o zaman birlikte oturup erken seçimler için bir anlaşmayı görüşmüyorlar. Devlet ve kurumlar rehin kalamaz, zamanın geçmesiyle anarşi daha da derinleşecektir” şeklinde konuştu.


Bu süreçte uluslararası etmenin rolüne de atıfta bulunan Burjani, uluslararasının şimdiye kadar ülke siyasi oluşumlarından bir çözüm görmeyi beklediklerini söyledi. Ancak önce siyasi çıkmazlar göz önünde bulunulursa, Burjani,  sonunda bu engelin kaldırılmasına yardımcı olmak için uluslararası etmenin daha etkin olmasının ihtimal dışı olmadığını vurguladı. 

  

Yorumlar