Duyuru

Kosovalıların Ellerinde İllegal Silah Sayısı Hala Çok

Kosova Haberleri

  /   421   /   18 Eylül 2014, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova, insanların ellerinde halen çok sayıda silahın bulunduğu bir ülke kalmaya devam ediyor.

 Yasal yaptırımların sertleştirilmesi ve silah affı kampanyalarına rağmen 2002 yılı itibariyle yayımlanan raporlar,  gelişmelerin olumlu yönde seyir halinde olmadığını gösteriyor.

Polis raporlarına bakılırsa halkın elinde bulanan silahlar sayısında düşüşün meydana gelmediği ortaya çıkmaktadır.  Bu, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın raporu dahil, diğer raporlara göre de silah kaçakçılığında da düşüş kaydedilmemiştir.

Bu raporlara göre, söz kesinlikle reel istatistiklere bağlı değil ancak düzenlenen operasyonlarda el koyulan ve diğer soruşturma kapsamlarında yapılan aramalarda ele geçirilen silahlar sayısının bölümüne aittir. Diğer silahlar sayısı bilinmiyor ve herhangi diğer bir suçta illegal silah çıkmış olabiliyor.

Kosova Polisi yetkilisi Brahim Sadriu, 2002 yılından itibaren değişik suç olaylarında 19.730 değişik silaha el koyulduğunu açıklamaktadır. Bu sayıya, örgütlenen af kapsamında toplanmış silahlar dahil değildir. 

Genelde KFOR ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından örgütlenen kampanyalarda  çok az sayıda silah toplanabilmiştir ve toplanan silahların sayısı 400 ila 500 arasındadır.

Kosova Polisi ayrıca halkta ne kadar ruhsatsız silahın bulunduğunu ve silah kaçakçılığının hangi seviyede olduğunu bilmiyor.

Bu arada İçişleri Bakanlığı şimdiye kadar yaklaşık 4500 silah ruhsatını vermiş bulunuyor.

El koyulan silahlardan ‘TT’ tipi tabanca ve ‘Ak-47’ otomatik tüfekler ilk sırada yer alıyor. Ruhsatlar ise en fazla ‘Glock’ tipi tabanca ve av tüfekleri için verilmiştir.


Kriminoloji uzmanları ise örgütlü suç kapsamında olan silah kaçakçılığın engellenmesine dair ciddi çabaların sürdürülmediğini ve illegal silah bulundurma nedeniyle cezaların sertleşmediğinden dolayı kaçak ve illegal silahların bulundurulması sayısında azalmanın olmayacağı görüşünü savunuyorlar.  

Yorumlar