Duyuru
Balkanlardaki cep telefonu kullanıcıları AB'ye kıyasla beş katına varan oranlarda yurt dışı dolaşım ücreti ödüyor.
Balkanlardaki cep telefonu kullanıcıları AB'ye kıyasla beş katına varan oranlarda yurt dışı dolaşım ücreti ödüyor.

Ülkeler, Balkanlarda ücretsiz yurt dışı dolaşım bölgesi için işbirliği yapıyor

Arnavutluk Haberleri - Makedonya - Sırbistan - Karadağ - Türkiye Haberleri

  /   815   /   18 Eylül 2014, Perşembe

Ses Türkiye
 Yazdır

  Resmi yetkililer Türkiye, Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk ülkelerinin 2015 yılı başından itibaren diğer ülkelere seyahat eden vatandaşlarının ödeyeceği yurt dışı dolaşım ücretini kaldırma kararı aldı.Anlaşma mesajlaşma ve internet kullanımı konularında da yurt dışı dolaşım ücretinin kaldırılması şartını getiriyor.

Resmi yetkililer ücretlerin AB'ye göre Balkanlarda oldukça yüksek olduğunu ve bunların çok sayıda müşteri şikayetlerine neden olduğunu söyledi. Balkanlardaki cep telefonu kullanıcıları sesli arama hizmetleri için beş katına, mesajlaşma için üç katına ve cep telefonu internet kullanımı için 30 katına varan oranlarda ücretler ödüyorlar.

Makedonya Elektronik İletişim Kurumu'nun (AEC)SETimes'a verdiği bir beyanatta "Bunun neticesinde, ülkeler yurt dışı dolaşım ücreti uygulanmayan bir Balkan bölgesi oluşturma fikrini ortaya attılar" dedi.

Anlaşma, Bosna Hersek ve Kosova'nın ücretsiz Balkan yurt dışı dolaşım bölgesine dahil olmasını öngörüyor.

Yetkililer ayrıca, ülkelerin kendi mevzuatlarının uyumunu sağlamaları ve yerel telefon şirketlerinin değişime uyum sağlayabilmeleri için, bölgenin gelecek yıl uygulanmaya başlayacağını belirttiler.

Sırbistan İletişim Bakanı Rasim Ljajic, hükümetlerin anlaşmayı resmen Eylül ayı sonunda Karadağ'da imzalayacağını söyledi.

"Bu anlaşma sonrasında, yerel operatörlerle görüşmelere başlayacağız. Operatörlerin bunun uygulanmasında kendi yararlarına ticari fayda göreceklerini umuyoruz. Turizmin olduğu kadar, ticaret ve ikili işbirliğinin de gelişimi için faydalı olacak" dedi SETimes'a konuşan Ljajic.

Türkiye Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu, anlaşmanın Balkanlara seyahat eden Türk vatandaşları için önemli olduğunu ve mobil iletişimlerini kolaylaştıracağını söyledi.

"Bununla birlikte, söz konusu düzenlemenin hayata geçirilebilmesi için hukuki bir engelin olup olmadığı ve hem işletmecilerimiz hem de ülkemiz açısından meydana gelebilecek ekonomik etkileri değerlendirilmektedir" dedi SETimes'a konuşan Aydın.

Türkiye'nin telekomünikasyon şirketlerinin (Avea, Turkcell ve Vodafone) her biri yurt dışı dolaşım ücretlerinin maliyetini belirledi.

İstanbul merkezli BiLGESAM'dan Orhan Dede, bu anlaşmanın işbirliği ve teknoloji uyumunu teşvik ederek, AB üyeliği yolunda Türkiye-Balkanlar entegrasyonunu artıracağını söyledi.

"Yakın dönemlerde Balkan ülkeleri çok yüksek sayıda Türk turist ağırladı. Bu anlaşma, kaçınılmaz bir sonuç ve insanlar arası iletişimin ardından atılması gereken bir adımdır" dedi SETimes'a konuşan Dede.

Sırbistan'ın yerel operatörleri Telenor ve Telekom ile Türkiye'nin Turkcell operatörünün sözcüleri, nihai anlaşmanın hükümlerini görmeden SETimes'a yorum yapmak istemediklerini söylediler.

Resmi yetkililer yurt dışı dolaşımsız bölgenin AB ile ilgili bir sav olduğunu ve bu fikri Birlik yetkililerine aktaracaklarını söylediler.

AEC, açıklamasında "Onaylanmayı ve arama, SMS mesajları ve mobil internetin halen aynı olduğu AB telekomünikasyonu bölgesine dahil olmayı beklediklerini" belirtiyor.

  

Yorumlar