Duyuru

Kosova, Savaş ve Savaş Sonrası Olmak Üzere İki Ağır Dönemi Yaşadı

Kosova Haberleri

  /   292   /   28 Eylül 2014, Pazar

Kosova Haber
 Yazdır

  ABD-de bulunan Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga West Point Askeri Akademisi’nde düzenlenen ‘Çatışmaların Dönüştürülmesi Konferansı’-nda yaptığı konuşmada Kosova’nın iki ağır dönemi yaşadığını söyledi.

West Point Askeri Akademi’sinde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, savaş ve savaş sonrası olmak üzere Kosova’nın iki ağır dönemi yaşadığını ifade etti.

Jahjaga,  bu dönemlerin atlatılması için herkesten kararlık ve Sırp rejimi döneminde büyük ıstıraplar yaşayan ve daha başta Ghandi stilinde direniş etrafında seferber olmuş Kosova’nın her bir vatandaşından özveri istendiğini belirtti.  Kosovalıların daha geçleri 1990 yıllarında ırkçılık ile karşılaştıklarını söyleyen Jahjaga, bundan kurtulabilmek için Kosova’nın bağımsızlığı için savaşan ve Sırp güçlerinden insanlık dışı muamele gören Kosova Kurtuluş Ordusu’nu desteklediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Jahjaga bu vesile ile uluslararası partnerlerle beraber savaştan-barışa, otoriterlikten-demokrasiye,  devlet tarafından kontrol edilen ekonomiden-kapitalizme Kosova’nın dönüştürülmesinin gerektiğini anlattı.

Jahjaga’ya göre tüm bunlar,  Arnavut çoğunluğunun Kosova’nın devlet olması  Sırbistan’ın ise bölge kalmasını talep ettiği, siyasi belirsizlik içinde yapılmalıydı.  

Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ayrıca açık toplumlar aracılığıyla demokrasinin inşa edilmesinin gerekliliğini dile getirdi. Haberleşmenin paylaşımıyla açık toplumun mümkün olduğunu belirten Jahjaga, haberleşmenin olduğu yerde bilginin de olduğunu,  istişarelerin olduğu yerde çözümün de bulunduğunu ve güç paylaşımı yapılmadığında,  hukukun üstünlüğü ve sorumluluğun gerçekleşmemesinde suiistimallerin,  yolsuzlukların, teslimiyet ve öfkenin belirdiğine vurgu yaptı.  

Yorumlar