Duyuru

Meclis’in 2 Ekim Oturumuna Dair İki Senaryo

Kosova Haberleri

  /   388   /   30 Eylül 2014, Salı

Kosova Haber
 Yazdır

  Meclis başkanının seçilmesiyle ilgili iki blokun pozisyonlarında herhangi bir değişiklik meydana gelmezse Meclis’in 2 Ekim oturumu da 17 Eylül oturumunun akıbetini yaşama riskini taşımaktadır.

Kosova Demokratik Partisi-PDK 18 Eylül’de oyların çoğunluğunu elde etmemesine karşın Meclis başkanı görevi için yine Arsim Bajrami’yi teklif edeceğini yine teyit etti.

PDK bu ısrarını, seçim sonuçları ve en büyük parlamento grubuna Meclis başkanı adayını teklif etme hakkını tanıyan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına dayandırmaktadır. 

PDK başkan yardımcılarından biri olan Memli Krasniqi, bu makamın PDK-ya ait olduğunu açıklarken bu siyasi oluşumun adayını desteklemeleri için diğer partilere çağrıda bulunarak aksi halde ülkenin erken seçimlere gidebileceği öngörüsünü dile getirdi.

PDK da 2 Ekim’de tartışmaların sürdürülmeyeceğini ve Meclis başkanın teklif edilmesi ile oylama sürecinin olacağını duyurdu.

Diğer yandan LDK, AAK, Nisma ve Vetëvendosje’nin oluşturduğu muhalefet blokun, 2 Ekim oturumu için başka bir senaryosu var. Bu blok Meclis başkanının seçilmesinde PDK-nın olası başarısız kalması halinde toplantıya başkanlık eden Flora Brovina’nın tartışmalara izin vermesini ve 18 Eylül’de yaptığı gibi oturumu kapatmamasını ısrar etmektedir.

Seçim sonrası kurulan koalisyon liderleri arasında bugünkü toplantıdan sonra AAK lideri Ramush Haradinaj, toplantıya başkanlık edenin tartışmaları izin vermemesi durumunda hak ihlalini teşkil edeceğini söyledi.

Zarf aracılığıyla dayatmalı çözüm ve erken seçimler opsiyonuna dair söylentileri yalanlayan Haradinaj, parlamento çoğunluğu olan koalisyonun çözüme sahip olduğunu iddia etti.

Her iki blokun pozisyonlarından hareket ederken Kalkınma Politikaları Kurumu’ndan (KIPRED) analist Albert Krasniqi, 2 Ekim’de krizin aşılmasının pek fazla beklenmemesi gerekir görüşü savunanlar arasında yer alıyor.

Bu analiste göre Anayasa Mahkemesi’nin kararı yalnız en büyük parlamento grubunun,  bu durumda PDK-nın, Meclis başkanı adayını teklif etmesini öngörmektedir. 

2 Ekim oturumunda tartışmaların sürdürülmesi talebine dair analist Krasniqi,  bunun da bir imkanı teşkil edebileceğini ve olası çözümün bulunabileceğini düşünüyor.

Albert Krasniqi, yine de seçim sonrası koalisyon blokunun,  tartışmaların sonunda PDK ile anlaşma dışında Meclis başkanı adayını kendisinin teklif etmesinin imkansız olduğunu ileri sürmektedir.

\"Milletvekilleri Meclis binası dışında çözüm üretemezler, anlaşmayı liderler ve siyasi oluşumlar değil milletvekillerin yaptıklarından dolayı siyasi liderler anlaşma yapamazlar. Bundandır önümüzdeki oturumda Meclis başkanının nasıl seçilebileceğine dair milletvekillerine alternatifleri takdim etmelerine izin verilmelidir.\" diye belirtmektedir Krasniqi.  

Yorumlar