Duyuru

Boşnakların Kabirleri Üstüne Sırp Kilisesi

Bosna Haberleri

  /   452   /   07 Ekim 2014, Salı

Bosna Haber
 Yazdır

  

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının defnedildikleri Potoçari şehitliğine oldukça yakın bir alanda inşa edilmesi nedeniyle hem Bosnalı Müslümanların hem de uluslararası toplumun tepki gösterdiği kilise dün törenle açıldı.


Bosna Hersek basınının "İnat Kilisesi" başlıklarıyla duyurduğu habere göre 1995 yılı Temmuz ayında katledilen Boşnakların kalıntılarının bulunduğu Potoçari şehitliğinden birkaç metre uzaklıkta tüm tepkilere rağmen inşa edilen bu kilise, Bosnalı Sırplar tarafından "dinlerini yaşama ve kilise inşa etme hürriyeti" ile açıklanırken Boşnaklar tarafındansa "hürmetsizlik, provokasyon ve inat" terimleriyle nitelendiriliyor.


Üzerinde Boşnaklara yönelik etnik temizliğin simge isimleri olan soykırımcı savaş suçluları Karaciç ve Mladiç'in bulunduğu tişörtler giyen kalabalık ve Sırp Ortodoks kilisesinin temsilcilerinin katılımıyla açılan kilise için düzenlenen merasimde çevrenin Sırbistan bayraklarıyla süslenmiş olması dikkat çekti.


Srebrenista'da yaşayan Boşnaklar tarafından soykırım politikasının devam ettiğinin bir göstergesi olarak tanımlanan kilisenin açılış töreninde konuşan Bosnalı Sırp liderler, ulusal ve uluslararası bazda tüm engellemelere rağmen kilisenin inşa edilmiş olmasından övgüyle bahsetti.


Kilisenin siyasi nedenlerle ve provokasyon amacıyla yapılmış olduğunun en büyük kanıtı ise söz konusu bölgede Bosnalı Sırp nüfusun yok denecek kadar az olması olarak gösteriliyor. En yakın yerleşim birimleri olan Budak ve Dugo Polje'de ekseriyeti Müslüman Boşnakların oluşturduğunu vurgulayan bölge sakinleri, uluslararası toplum ve Bosna Hersek'li liderlerin sadece yakınlarını savaşta kaybeden Müslümanları incitmek ve güç gösterisi gayesiyle inşa edilen "İnat Kilisesi"ni engellememiş olmaları nedeniyle derin bir hayal kırıklığı yaşıyor.

  

Yorumlar