Duyuru

Meclis Oturumu Ortak Bildirinin Okunmasıyla Son Buldu

Kosova Haberleri

  /   281   /   09 Ekim 2014, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  VLAN milletvekilleri çağrısı üzere bugün saat 10.00’da Kosova Meclisi oturumu en genç milletvekili Teuta Rugova’nın başkanlığında çalışmalarını sürdürdü. Toplantı ortak bildirinin okunmasıyla son buldu.

62 milletvekili istemiyle düzenlenen Meclisin kuruluş oturumunun devamına Kosova Demokratik Partisi-PDK ve topluluklar partileri milletvekillerinin çoğu katılmadı.

Daha önce de bildirdiği gibi oturuma başkanlık yapan Flora Brovina da bugünkü toplantıya katılmadı. 

Vjolsa Osmani: PDK Korkuyor

Kosova Demokratik Birliği-LDK milletvekili Vjosa Osmani, PDK’nın Meclis’te vatandaşlar karşısına çıkmaya korktuğunu söylerken artık Hashim Thaçi’nin partisine inanmak için hiçbir neden olmadığını vurguladı. 

Biz devamlı olarak Kosova’nın normal bir devlet olarak işlevsel olmasını istiyorduk diyen Osmani, parlamenter demokrasinin esaslarının ihlal edildiğini ve milletvekillerine özgür ifade özgürlüğü sağlanmadığını belirtti. Avrupa’nın Kosova hakkında ne düşündüğünü en iyi bir şekilde İlerleme Raporu’nun gösterdiğine işaret eden Osmani, PDK’ya güven kalmadığını belirtirken oturuma katılmamalarının sebebi olarak argüman yetersizliği olduğunu vurguladı. 


Visar Ymeri: PDK Meclis’te Azınlığı Teşkil Ediyor

Vetvendosje Milletvekili Visar Ymeri, Meclis’te azınlığı oluşturan bir gruba Kosova’da kurumların kurulmasına engel olmasına izin verilmemesi gereğine vurgu yaptı. 

Kosova’da kurumların kurulmasına çözüm milletvekilleri tarafından bulunması gereğine işaret eden Ymeri, PDK milletvekillerinin de yeri Meclis’te olduğunu fakat gelmezlerse onlarsız da devam etmek gerektiğini belirtti. 
 

Donika Kadaj- Bujupi: Başbakan Devleti Umursamıyor 

Milletvekili Donika Kadaj- Bujupi, demokratik olmayan eylemler uzun vadede zarar verici olduğunu söylerken parlamentoda çoğunluğun iradesine saygı gösterilmesi gereğine işaret etti. Oy verenlere karşı sorumluluk duyduklarını belirten Bujupi, 7 yıldır iktidarın devlet çıkarlarını göz ardı ettiğini ve yarım milyon vatandaşın kaybolan demokrasinin geri iade edilmesini beklediğini ifade etti. 


Zafir Berisha: Enver Hasani mi Yoksa Anayasa Doğrultusunda Hareket Etmek Konusunda İkircimlikteyiz

Nisma Milletvekili Zafir Berisha, iktidar partisi tarafından gasp edilen devlet yapılarına biz milletvekilleri olarak engel olmamalıyız. “Kosova Meclisi Milletvekilleri olarak Enver Hasani’ye göre değil Anayasa’ya göre çalışmalıyız” diyen Berisha, eyleme geçilmezse bu ablukanın ortağı olmak tehlikesi olduğunu vurguladı. 


Arben Gashi: PDK’dan Meclis’te Konuşulmasını İstedi.

PDK’ya Meclis salonundan mesajlar vermesi çağrısında bulunan LDK’dan Arben Gashi, blok partileri arasında görüş farkına rağmen kötü yönetime son vermek ve iktidarı değiştirmek adına birlikte hareket ettiklerini bildirdi. Tartışarak çözümün bulunması gereğine işaret eden Gashi, Fora Brovina’nın yaptıklarını kabul edilmez, gayri yasal ve haksız bulduğunu vurguladı. 


Albin Kurti: Azınlığın Kötü Yönetimine İzin Vermedik


Vetëvendosje Hareketi lideri Albin Kurti Meclis’te yaptığı konuşmada azınlığın kötü bir iktidarı tesis etmesine izin buyurmadıklarını belirtirken bu azınlığın da çoğunluk tarafından kurumların kurulmasına engel olduğunu belirtti.

VLAN’ınm Parlamentoda çoğunluğu oluşturduğunu ve Meclis’i de yönetmesi gerektiğini söyleyen Kurti, skandallara ve yolsuzluklara bulaşanlara iktidarda olmaya devam etmesine izin vermek istemediklerini vurguladı. 

 Sadece Thaçi’nin başbakan olmasını engellemedik. Shaip Muja’nın Sağlık Bakanı, Kadri Veseli’nin İçişleri Bakanı ve Adem Grabovci’nın Altyapı Bakanı olmasına engel olduk. Bu büyük bir başarıdır” diyen Albin Kurti, Anayasa Mahkemesi Başkanı Enver Hasani ve çözüm bulmakta yetersiz kalan Cumhurbaşkanı Atifete jahjaga’yı da sert bir şekilde eleştirdi.

 Krasniqi: Dünyada Kosova İmajı Kötü


Kosova Meclisi eski başkanı ve şimdiki Nisma Milletvekili Jakup Krasniqi, konuşmasının başında ülkede son gelişmelerden endişe duyduğunu ifade etti. PDK’dan eski siyasi arkadaşlarına seslenen Krasniqi, bu partide 10 yıl hukukun üstün gelmesi için çaba harcadığını vurguladı. Geçen yasama döneminde hiçbir olumlu fotoğrafın dünyaya yansıtılmadığına dikkati çeken Krasniqi, parlamentoda şimdi de azınlığın ablukası ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Anayasa mahkemesi’nin durumun böyle olmasında suçu büyük olduğunu söyleyen Krasniqi, PDK’nın demokratik ve parlamenter seçimler istemediğini belirtti.


Tartışmalardan sonra VLAN Blok’u Kosova Meclisi’nin daha çabuk bir şekilde kurulması için ortak bir bildiriyle çıktı. Bildiride Flora Brovina’ya oturumun devam etmesi çağrısında bulunurken aksi halde oturumu çağıracakları belirtiliyor. 

Ortak bildiriyi okuyan Vjolsa Osmani, Meclis’te parlamento çoğunluğunu temsil eden milletvekilleri olarak ülkedeki mevcut durumdan endişe duyduklarını belirtti. Avrupa parlamenter pratiğinden hareketle Kosova Meclisi’nin bir an önce kurulması için milletvekillerine imkan sağlanması gerektiğini belirten Osmani,  bir kez daha Flora Brovina’ya meclisin kuruluş oturumunun devamını çağırması için çağrıda bulundu. Osmani, Brovina çağırmazsa parlamento çoğunluğu tarafından oturumun yapılması kaçınılmaz olduğunu bildirdi.  

Yorumlar