Duyuru

Arnavutluk, Kıbrıs Rum Kesimi ve Karadağ ABD’nin insan kaçakçılığı izleme listesindeler

Arnavutluk Haberleri

  /   543   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Hırvatistan ve Makedonya, hükümetleri insan kaçakçılığının ortadan kaldırılmasına yönelik asgari standartlara tam olarak uyan tek Balkan ülkeleri.

(RFE/RL - 05/06/08; Makfax, Balkan Insight, ABD Dışişleri Bakanlığı - 04/06/08)

 

4 Haziran Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, insan kaçakçılığıyla mücadele çabalarında 2007 yılında görülen artış Hırvatistan ve Makedonya'nın bu alanda dünyanın en iyi performansa sahip ülkeleri arasında yer almalarına olanak sağladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sekizinci yıllık "İnsan Kaçakçılığı" raporunda, iki Balkan ülkesine bu uygulamanın tamamen ortadan kaldırılması yolundaki minimum standartlara tam olarak uyduğu kabul edilen diğer 27 ülke arasında, diğer bir deyişle 1. Grupta yer verildi.

Yaklaşık 300 sayfalık raporda incelenen geri kalan 170 ülkenin 153'ü diğer üç kategoride -2. Grup, 2. Grup İzleme Listesi veya 3. Grupta yer aldı. Kosova'nın da aralarında yer aldığı 17 diğer ülke, yeterli bilgi eksikliği yüzünden özel vakalar kabul ediliyor ve sıralamaya alınmıyor.

Altı Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkesi -Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye- 71 ülkenin bulunduğu 2. Grupta yer aldılar. Bu, insan kaçakçılığının ortadan kaldırılması için gereken asgari standartları tam olarak karşılamayan, ancak kendilerini uyumlu hale getirmek için yeterli çaba gösteren ülkelerin yer aldığı grup.

Kıbrıs Rum Kesimi üst üste üç yıldır 2. Grup İzleme Listesinde yer aldı. Geçen yıl 2. Grup ülkeleri olarak sıralanan Arnavutluk ve Karadağ ise şimdi ABD'nin kaçakçılık izleme listesindeki 41 ülke arasında bulunuyorlar.

Raporda, Kıbrıs Rum Kesimi'nin hükümetin insan kaçakçılığıyla mücadele çabalarını hızlandırdığını gösterememesi yüzünden bu grupta yer aldığı belirtiliyor. "Ülke yeni bir kaçakçılık yasasını geçirip bir devlet kaçakçılık sığınma evi açmasına rağmen, bu çabalar yasa uygulama, mağdurları koruma ve kaçakçılığı önleme alanlarında somut ve kritik derecede ihtiyaç duyulan ilerlemeler gösterilememesi yanında sönük kalıyor."

Dışişleri Bakanlığı'na göre, Arnavutluk ve Karadağ da insan kaçakçılığıyla mücadele çabalarını artırdıklarına dair kanıt gösteremediler.

"Arnavutluk hükümeti 2007 yılında kaçakçılık mağdurlarını uygun şekilde tespit edemedi" ifadesinin yer aldığı rapor şöyle devam ediyor: "Ülke ayrıca, suç ortağı yetkilileri soruşturma veya kovuşturma konusunda yoğun bir çaba gösterdiğini de kanıtlayamamıştır."

Dışişleri Bakanlığı, Karadağ'da halkın kaçakçılık konusuna olan ilgisinin son birkaç yıldır önemli ölçüde azaldığını ortaya çıkardı. "STK'lar ve uluslararası gözlemcilere göre, resmi istatistikler kaçakçılığın meydana gelme sıklığını düşük gösteriyor ve yetkililerin soruna daha fazla eğilmeleri gerekiyor."

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Çarşamba günü basın mensuplarına verdiği demeçte, bugün Dışişleri Bakanlığı'nın raporu ilk yayınladığı 2000 yılına göre "insan kaçakçılığının zalimliği hakkında çok daha fazla bir küresel bilinç" olduğunu söyledi.

"Küresel açıdan bakıldığında insan kaçakçılığı çok boyutlu bir tehdittir: insanları insan hakları ve haysiyetlerinden yoksun bırakmaktadır." diyen Rice şöyle devam etti: "Küresel sağlık risklerini artırıyor. Organize suçun büyümesini finanse ediyor ve hukukun üstünlüğünü baltalıyor."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar