Duyuru

EULEX, göreve başlamadan sayısız engelle karşı karşıya

Kosova Haberleri

  /   464   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 


Bir AB misyonu 15 Haziran'da UNMIK'in yerini alacak, ancak şimdi yetkililer bunun planlandığı gibi gerçekleşmeyebileceği görüşündeler.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi -- 05/06/08

photo

AB güvenlik sorumlusu Javier Solana 4 Haziran Çarşamba günü AB misyonu konusunda "yakında" ilerleme beklediğini söyledi. [Getty Images]

15 Haziran'da faaliyete girmesi planlanan AB'nin Kosova misyonu (EULEX) kendi göreve başlama takvimini tutturamayarak yeni bağımsız ülkedeki BM misyonunun görevini sürdürmesine izin verebilir.

AB temsilcilerine göre, sorumlulukların BM ve EULEX arasında bölünmesinde yaşanan anlaşmazlıklar görev başlangıcını geciktirebilir. EULEX ülke polis ve yargısını devralmak üzere onay beklemesine karşın, AB güvenlik sorumlusu Javier Solana'ya göre Kosova'nın bağımsızlığını henüz tanımamış olan AB üye ülkelerinin itirazları bunu geciktiriyor.

Bu ülkeler, Kosova konusunda atılacak adımlar konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'dan net bir işaret bekliyorlar. Şimdiye kadar sadece İspanya konuyu açıkça değerlendirdi. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos 29 Mart'ta Slovenya'da düzenlenen bir AB bakanlar toplantısında, bu konuda uluslararası hukukun uygulanmasını talep etti.

Çarşamba günü konuşan Solana, AB misyonu konusunda "yakında" ilerleme kaydedilmesini beklediğini söyledi. Yetkili, "Bunun nasıl yapılabileceği konusunda [Ban ile] sürekli temas halindeyiz ve birkaç içinde bu yönde ilerleme kaydedeceğimiz konusunda son derece umutluyum." dedi.

Geçen ayın sonlarında, Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel Ban'ın AB'nin EULEX'in Kosova'nın her yerinde hemen UNMIK'in yerini alması şeklindeki ilk fikrini kabul etmesi halinde "ciddi tekdirlerle" karşılaşacağı söyledi.

AB'nin planı, Kosova'daki polis ve yargı sistemini denetlemekle görevli 2 bin 200 üyeden oluşan bir misyon göndermekti. Misyonla ilgili ilk fikir, yeni Kosova Anayasası'nın yürürlüğe gireceği 15 Haziran'da faaliyete geçmekti. Misyonu 1999 yılından beri görevde olan BM'nin aksine, AB yetkilerinin büyük kısmını Kosova kurumlarına devredip yargı sistemi ve polisle ilgili yetkileri elinde tutmayı amaçlıyordu.

Sorunları çözmek amacıyla, Solana ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer geçen hafta Ban ile bir araya gelmelerine karşın anlaşma sağlayamadılar.

NATO sözcüsü James Appathurai, "Bizim NATO'da ilgilendiğimiz şey, roller ve sorumluluklara netlik kazandırmak ve Kosova'da barış ve istikrarı garanti edecek olanların sorumluluklarının ne olduğunu bilmelerini sağlamaktır." dedi.

Rusya, Güvenlik Konseyi onayı olmadan AB misyonunun göreve başlamasını kabul etmeyi reddetti. Sırbistan da EULEX'in göreve başlamasına karşı çıkarak, misyonun önce BM'den yeşil ışık almasını talep ediyor.

Sırbistan'ın Kosova'dan Sorumlu Bakanı Slobodan Samarciç Belgrad ve Kosovalı Sırpların "yalnızca BM misyonunu tanıdıkları" ve EULEX ile işbirliği yapmayacaklarını söyledi.

Samarciç, "EULEX'in amacı BM'de meşrulaştırılamaz, zira bu amaç Kosova'nın bağımsızlığını uygulamak, BM'nin amacıysa Kosova'nın temel özerkliğini uygulamaktır. Bunlar, birbirine uymayan iki farklı amaçtır." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar