Duyuru

Seçim Mağlubiyeti Sonrasında SDP'de Deprem

Bosna Haberleri

  /   586   /   20 Ekim 2014, Pazartesi

Bosna Haber
 Yazdır

  Bosna Hersek'teki genel seçimlerde büyük oranda oy kaybeden Sosyal Demokrat Parti'de (SDP) birbiri ardına istifalar yaşanıyor.

1997'den beri partinin lideri olan Zlatko Lagumciya'nın parlamentodaki sandalyesini kaybetmesinden sonra başkanlıktan istifa etmesinin ardından siyasi partinin kilit isimlerinden Bosna Hersek Ulaştırma ve İletişim Bakanı Damir Haciç ve Bosna Hersek Federasyonu Entitesi Başbakanı Nermin Niksiç de partinin karar alma mekanizmasındaki pozisyonlarından istifa etti.


Balkan Insigth'ın haberine göre partinin yeni liderlerini seçmek için çok yakında olağanüstü kurultaya gitmesi beklenirken, Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya'nın başkanlık için tekrar aday olmayacağını açıkladığı bildiriliyor.


İstifalarından sonra birer açıklama yayınlayan Niksiç ve Haciç, siyasi fırkanın seçim mağlubiyetinden kendilerini mesul hissettiklerini ifade ederek istifayı ahlaki bir yükümlülük addettikleri ifade ettiler.


Uzun yıllar muhalefette kaldıktan sonra 2010'daki genel seçimlerde büyük bir galibiyet elde eden SDP, uzun süre boyunca hükümeti kurmayı başaramamış ve Bosna Hersek'in 16 ay süren bir siyasi boşluğun içinde bırakmıştı. Bunun sonrasında 6 ortaklı bir koalisyonla kurulan hükümetin ömrü de kısa olmuş, en büyük Boşnak partisi konumundaki SDA'nın da SBB ile kurulan bir ittifakla hükümetten atılması tepkiye neden olmuştu.


Bunların ardından Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Jelyko Komşiç'in SDP'den ayrılarak 2013'te SDP'ye alternatif olarak etnik temellere vurgu yapmayan yeni bir parti iddiasıyla Demokrat Cephe'yi kurması, SDP'nin seçim mağlubiyetinin en büyük nedenleri arasında gösteriliyor.


1997'den bu yana Lagumciya ile ters düşen aralarında partinin ilk başkanı Niyaz Durakoviç'in de bulunduğu Miro Lazoviç, İvo Komşiç ve Emir Sulyagiç gibi birçok isim partiden istifa etmişlerdi.

  

Yorumlar