Duyuru

Cumhurbaşkanlığı’ndan Siyasi Partilere: Uzlaşma Zamanıdır

Kosova Haberleri

  /   285   /   21 Ekim 2014, Salı

Kosova Haber
 Yazdır

  

Siyasi partiler, Kosova’nın dört aydan fazla içinde bulunduğu krizin aşılmasına dair çözümün bulunması için uzlaşmaya hazır olmalıdırlar.

Bu açıklama, Meclisin yeni yönetimi ve ardından da hükümetin seçilmesine dair Cumhurbaşkanı Atifete Jahjga’nın parlamento siyasi partileriyle dahil olduğu istişarelerden bu yana Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan en net açıklamayı teşkil ediyor.

Siyasi tıkanıklıkla ilgili ‘Indeksonline’-nın sorularına Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen cevapta, “Üç haftadır istişarelerin başladığı parlamentoda  temsil edilen siyasi partiler liderleri durumun ciddiyetini anlayarak ve diyalog kültürünün bölümünü teşkil eden anlaşmayı gerektiren somut angajelik sayesinde Anayasa ile yasa çerçevesi dahilinde ve Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı göstererek çözümü bulmalıdırlar.” deniliyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın ‘Indeksonline’-a gönderilen cevap ayrıca devlet kurumlarının kurulması uğruna Kosova liderlerinin “şahsi fedakarlık”-ta bulunmaları gereğini savunan Amerikalı Senatör Murphy’nin ifadesiyle de denk gelmektedir.

Bu nedenle birkaç aylık siyasi bunalım, yalnız uluslararası camiayı değil Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ni de alarma geçirmiş bulunuyor. 

“Kurumsal kriz ve her şeyden çok siyasi kriz daha da derinleşmiştir ve biz şimdi bütçe krizinin ülkede genel bir memnuniyetsizliğe yol açabileceği için en ağır olan bir döneme girmiş bulunuyoruz. Kurumsal kördüğümün çözülmemesiyle özellikle yasa ile düzenin üstün gelmesiyle  alakalı olan ve hukuk devletinin kurulmasına doğru götüren toplumda derin reformların başlatılmasını ve sona ermesini engelliyoruz ve aynıca ülkenin entegrasyon süreçlerini de yavaşlatıyoruz.” şeklinde değerlendirmelerin yer aldığı Cumhurbaşkanlığı’nın ‘Indeksonline’-a gönderilen cevapında aynıca “Anayasamızın ve inşa etmekte olduğumuz yeni demokrasimizin” teste tabi tutulmasından Cumhurbaşkanlığın endişeleri dile getirilmektedir.  

Yorumlar