Duyuru

EULEX komutanı Sırp enklavını ziyaret etti

Kosova Haberleri

  /   388   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 


EULEX komutanı Yves de Kermabon Kosovalı Sırp enklavına yaptığı ziyareti "son derece verimli" olarak nitelendirdi.

Southeast European Times için Dobratin/Lypjan'dan Blerta Foniqi-Kabashi'nin haberi -- 05/06/08

photo

AB'nin Kosova misyonunun Haziran ortasında göreve başlaması planlanmasına karşı gecikme olabilir. [AB]

EULEX misyonunun komutanı Yves de Kermabon 3 Haziran Salı günü Kosova'yı ziyaret etti. Gezinin amacı, misyonun göreve başlamasını erteleyebilecek son dakika aksaklıklarının yaşandığ bir ortamda uluslararası toplumun Kosova'daki kararlılığını göstermekti.

De Kermabon Priştine'ye 10 km uzaklıktaki Sırp enklavı Dobratin'e yaptığı ziyarette, "AB ve BM arasında Kosova'daki uluslararası varlığın yeniden düzenlenme olasılığıyla ilgili görüşmeler devam ediyor, ancak siyasi meseleleri yorumlamak benim işim değildir." diyerek şöyle devam etti: "Benim işim sahada olmak ve insanların beklentilerini anlamaktır."

"Bugün burada olma nedenim halkı dinlemek, beklentilerini öğrenmek ve kuşkularını azaltmaktır." diyen de Kermabon, köylülerle yaptığı toplantının son derece verimli geçtiğini de ekledi.

De Kermabon, merkezi Gracanica'da bulunan ve Sırp hükümeti tarafından finanse edilen paralel bir kurumda çalışan Neşa Stojanoviç ile görüştü. Stojanoviç'in kızı Kosova hükümeti için çalışıyor.

Stojanoviç'e göre, işsiz Sırplar Sırbistan'dan ayda 130 avro alırken Kosova'daki paralel yapılarda çalışan Sırplar 250 ila 300 avro kazanıyorlar. Stojanoviç, "Sırplar yeni Kosova gerçeğine entegre olmalılar." diyor.

Bu arada gezisinde de Kermabon'a eşlik eden Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nenad Rasiç de, Kosovalı Sırpların yaşam şartlarını iyileştirmek için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi. Rasiç, Dobratin ziyaretinin amacının halkı EULEX misyonu ve onun teknik işlevleri konusunda bilgilendirmek olduğunu kaydetti.

Bakan Kosova'nın, EULEX ile işbirliği içinde, etnik Sırp toplumuna yönelik güvenlik, adalet ve ekonomik gelişimi konusunda somut umutlar sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi.

De Kermabon da EULEX misyonunun bütün Kosova'da göreve başlamasına yönelik zemin çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kuzeydeki potansiyel sorunlarla ilgili olarak komutan, Dobratin gibi yoğun Sırp nüfusuna sahip kasabalara yaptığı ziyaretin, EULEX'in Kosova'nın tamamında görev yapıp bütün halkına hizmet etmeyi planladığını gösterdiğini söyledi. De Kermabon, misyonun Kosova kurumlarına destek vereceğini de sözlerine ekledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar