Duyuru

Kosova’da Türkiye Cumhuriyetinin 91. Yıldönümü Kaydedildi

Kosova Haberleri - Türkiye Haberleri

  /   435   /   30 Ekim 2014, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 91. Yıldönümü bu akşam Kosova’da resepsiyonla kaydedildi. 


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde  Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliğinin verdiği resepsiyona, Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Başbakan  Hashim Thaçi, ABD’nin Kosova Büyükelçisi Tracey Ann Jacobson, bakanlar, milletvekilleri, KFOR ve EULEX temsilcileri, Kosova’da görevde bulunan yabancı diplomatlar,  değişik kentlerin belediye başkanları,  üniversite rektörleri, dernek başkanları, sanatçılar, işadamları , soydaşlar olmak üzere çok sayıda  davetli katıldı. 

Tören, Türkiye ve Kosova milli marşlarının çalınmasıyla  başladı.
Ardından Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül Ozan konukları selamladı. 

 Türkiye Cumhuriyetinin bugün önemli bir gününün kaydedildiğini belirten Büyükelçi Ozan,  ancak bu kutlamanın buruk geçtiğini belirterek, “Türkiye’de olagelen maden kazasının çok üzücü sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Şu anda hepimizin aklımız Türkiye’de, inşallah bir mucize olur 18 madenci kardeşimizden güzel bir haber alırız” sözleriyle konuşmasına başladı. 


Büyükelçi Ozan konuşmasında, Türkiye Cumhuriyetinin ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde zor bir savaştan sonra tam 91 yıl önce bağımsızlığını ilan ettiğini ve bugün modern, demokratik ve  ilerici bir devlet olduğunu vurguladı. 


Bu organizasyonun gerçekleşmesinde katkısını sunanlara da teşekkür ettikten sonra Büyükelçi Ozan, Kosova’daki soydaşlar hakkında da şöyle konuştu: 


“Siz saygı değer soydaşlarımız, Kosova’nın birer vatandaşı olarak bu ülkeye çok değerli hizmetler veriyorsunuz. Ama aynı zamanda Kosova ve Türkiye arasındaki en değerli, dostane köprüyü oluşturuyorsunuz. Burada Türkçeyi ve Türk kültürünün en güzel özelliklerini yaşıyorsunuz, yaşatıyorsunuz”. 


Resepsiyon devamında Büyükelçi Ozan Türkiye Cumhuriyetinin 91. yıldönümü vesilesiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen kutlama mesajını da okudu. 


Resepsiyonda hazır bulunan Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, her devlet her halk için Cumhuriyet Bayramının önemli bir gün olduğunu, dolaysıyla Türkiye Cumhuriyetinin de bu yıldönümünü tebrik ederek, Türkiye kadar, bu ülke dışındaki Türkler için de önemli olduğunu vurguladı. Yağcılar “ Cumhuriyetin kurulmasında, bu devletin büyümesinde en başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyoruz” dedi.  


ABD Büyükelçisi Tracey Ann Jacobson da “Türkiyeli dostlarımla bu bayramı kutlamak için burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diyerek, Türkiye ve Kosova’da yaşayan Türklere Cumhuriyet Bayramını kutladı. 


Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj da Kosova’nın dost ülkesi olan Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir gün olduğunu belirterek, Türk halkı, devleti ve hükümetine kutlamalarını iletti. Bakan Hoxhaj, iki ülke arasında mükemmel ilişkilerin olduğunu ve Türkiye’nin sürekli olarak Kosova ve bağımsızlığını desteklediğini ifade etti. 


Mamuşa Belediye Başkanı ve KTAP Başkanı Arif Bütüç te ana ülkemizin yanı sıra hepimizin Cumhuriyet Bayramı olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye dışında da bu bayramın kutlanmasının gurur verici olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’deki maden ocağında mahsur kalan 18 madencinin bir an önce kurtarılması için dualarımızın Türkiye’yle olduğunu kaydetti.  

  

Yorumlar