Duyuru

Teknik Hükümet

Kosova Haberleri

  /   344   /   08 Kasım 2014, Cumartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Geniş kapsamlı bir hükümetin kurulması, ülkenin kapıldığı siyasi krizden çıkması için en iyi opsiyon olarak görülmektedir. Geniş kapsamlılığı,  ABD-nin Priştine Büyükelçisi Tracey Jacobson da son basın toplantısında dile  getirdi. İyi ama bu tür bir hükümetin kurulması bu zamanda Kosova için pek fazla yararlı olmayacağı değerlendiriliyor.

Siyasi durumu iyi bilenler, iki blok arasında görüş farkların büyük olması nedeniyle teknik hükümetin kurulması talebi pek doğru bulmuyorlar. Bu uzmanlara göre, kısa süreliğine bir teknik hükümetin kurulmasıyla krizden çıkma mümkün olabilir.

Siyasi uzmanlardan Artan Muhaxhiri, bu durumda en iyi fikrin  belli süreliğine geçici hükümetin kurulmasının olabileceği görüşü savunmaktadır. Bu uzmana göre, bu hükümet partilerin en ünlü simalarından oluşmamalıdır.

Özel Mahkeme’nin kurulması için bu hükümetin gücü olup olmadığı sorununun ortaya çıkabileceğini söyleyen Muhaxheri, bu mahkemenin kurulması için bu tür kararları alabileceği cesur insanların olmasının gereğini savunuyor.

Muhaxheri ayrıca, Bloğun Meclis başkanı makamından vazgeçmesinin  bu koalisyona yeni hükümeti kurma hakkını da garanti etmediğini iddia etmektedir.

 “Bloğun daha başta,  istikrarlı bir hükümet kuracağına dair uluslararası camia ve Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’yı ikna etmesi gerekir.  İyi ama Vetëvendosje Hareketi ile hükümete girmeyeceklerine dair ‘Sırp Listesi’-nin son zamandaki açıklamaları bu tür bir iktidarın çok kırılgan olabileceğini göstermektedir” diye belirtmektedir Muhaxhiri.

Buna tam ters bir görüşü ise diğer bir siyasi analist Nexhmedin Spahiu savunmaktadır. Spahiu, ne teknik ne de geniş kapsamlı hükümetin ülkeye gerekli olduğunu düşünmüyor. 

Spahiu’ya göre teknik hükümet,  durumun olduğu gibi devam etmesi içindir oysa geniş kapsamlı hükümet muhalefetin yer almadığı demokrasinin öldürülmesi anlamına gelmektedir.  

Yorumlar