Duyuru

Sırbistan'ın siyasi geleceğine Sosyalistler karar verecek

Sırbistan

  /   418   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 


Sırbistan Sosyalist Partisi liderliğindeki blok yeni Sırp hükümetinin bileşimi ve Sırbistan'ın ilerleyeceği yola karar verebilir - ancak blok müstakbel koalisyon ortakları konusunda birleşik bir tutuma sahip değil.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi – 03/06/08

photo

Hükümeti Sırbistan Sosyalist Partisi belirleyebilir. [sps.org]

Yeni Sırp hükümetinin kimlerden oluşacağına Parlamentoda yalnızca 20 sandalyesi bulunan ve 11 Mayıs seçimlerinde yaklaşık %8 oy alan Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) liderliğindeki üç partili koalisyon karar verebilir.

2006 yılındaki ölümüne kadar eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in liderlik ettiği SPS, artık yeni bir başlangıç için şansa sahip. Dahası, parti Sırbistan'ın gelecek dört yıl boyunca izleyeceği yolu da belirleyebilir.

SPS'nin yanında Birleşik Emekliler Partisi (PUPS) ve bölgesel Birleşik Sırbistan partisi yer alıyor. Ancak blok, iktidar koalisyonundaki ortakları konusunda hala karar vermiş değil.

Bir yanda Sırbistan Radikal Partisi ve Sırbistan Demokrat Partisi (DSS), diğer yanda Demokrat Parti (DS), hükümeti kurmak için SPS'ye ihtiyaç duyuyorlar. Radikaller ve Başbakan Vojislav Koştunitsa liderliğindeki DSS Kosova'nın bağımsızlığını tanımaktansa AB üyeliğini askıya almaya hazırlarken, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in DS'si bir an önce AB üyeliğinin gerçekleşmesini savunuyor.

Analistler SPS'nin zor bir seçimle karşı karşıya olduğu görüşündeler - partinin seçmenleri Radikaller ve Koştunitsa'dan yana olmasına karşın, DS ile kurulacak bir koalisyon SPS'yi siyasi açıdan güçlendirecek ve Sosyalist Enternasyonel'e üyelik kazandıracak.

Siyaset analisti Dejan Vuk Stankoviç Southeast European Times'a verdiği demeçte, "Siyasi ve ideolojik açıdan, SPS Radikaller ve DSS'ye çok daha yakın duruyor." dedi.

Ancak analist Zoran Stojiljkoviç, SPS'nin daha fazla yatırım, AB ile daha iyi ve böylece seçmenlere vaat ettiği daha yüksek yaşam standartlarını gerçekleştirmek için büyük olasılıkla Demokratları seçeceğini söylüyor.

Her iki analist de kurulacak herhangi yeni bir hükümetin çok büyük oranda SPS'nin ortaklarına bağlı olacağı konusunda hemfikirler. Bloğun sahip olduğu 20 sandalyenin beşi PUPS'ye, üçü de Birleşik Sırbistan'a ait. Bu milletvekilleri bloktan ayrılıp parlamentoda kimi destekleyeceklerine bağımsız olarak karar verebilirler. Bugüne kadar yaptıkları açıklamalarsa Tadiç'in DS'sine yakın olduklarını gösteriyor.

Ancak SPS geçen hafta, DSS ve Radikallerle yeni bir Belgrad yerel idaresi kurma konusunda anlaştı ve bu da DS ile cumhuriyet seviyesinde bir koalisyon kurma konulu görüşmelerde gerginlik yaratacak.

Üst düzey DS yetkilisi Dragoljub Micunoviç, "DS'nin SPS'ye yeni hükümeti kurma teklifi, Belgrad'daki SPS-DSS-Radikal koalisyonuna rağmen geçerli." dedi.

Belgrad'daki düzenlemenin cumhuriyet seviyesine taşınması gerektiğini SPS de söylüyor. SPS Genel Başkan Yardımcısı Branko Ruziç, "Henüz Sırbistan seviyesinde bir çoğunluk koalisyonuna sahip değiliz." dedi.

Her iki şekilde de, SPS'nin karar vermek için Eylül ayı ortasına kadar vakti bulunuyor. O zamana kadar yeni bir hükümet kurulmazsa genel seçimlerin yenilenmesi gerekecek.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar