Duyuru

AB: Kurumları Hemen Kurun

Kosova Haberleri

  /   285   /   16 Kasım 2014, Pazar

Kosova Haber
 Yazdır

  Viyana’da 13 Kasım gününde AGİT Genel Kurulunun düzenlenen toplantısında, Avrupa Birliği Kosova’nın geçmekte olduğu siyasi krizi üç noktada gündeme getirdi. 

İndeksonline haber portalının temin ettiği Avrupa Birliğinin bildirisine göre, ilk nokta Brüksel’in  ekonomik kalkınma dahil, siyasi krizin Kosova’ya her açıdan zarar verdiğini değerlendirdiğini gösteriyor. 

Ancak en önemli nokta olarak Kosova Meclisinin kuruluş oturumunun hemen devam etmesi gereği olarak gösterilmektedir. Avrupa Birliği bu bildiri ile mevcut siyasi krizin çözülmesindeki çabalarında Kosova’ya yardım etmeye hazır olduğunu belirtmektedir. 

Devamda, AGİT Genel Kurulunun toplantısında AB’nin odaklandığı üç noktayı sunuyoruz:

1.  8 Haziranda yapılan genel seçimlerden beş ay geçti. Siyasi çıkmaz,  barışçıl, demokratik, ekonomik açıdan başarılı ve multi etnik Kosova’nın imarına zarar vermektedir. Priştine ve Belgrat arasında 19 Nisan 2013’te varılan anlaşmanın uygulanması sürecinde  ileriye gidilmesi için sürekli  çaba gösterme gereklidir. 

2.  Büyük önem taşıyan bu iş gecikmesiz devam etmelidir. Meclisin kuruluş oturumu Anayasayla öngörüldüğü gibi hemen çağrılmalıdır. Bu vesileyle tüm tarafların liderlerine demokrasi ilkelerini korumalarına ve Kosova kurumlarının oluşmasına izin vermelerine çağrı yapıyoruz. 

3. AB, aynı zamanda demokratik değerlere maksimum saygı göstererek,  sürecin devam etmesinin hayati önemden olduğunun altını çizmektedir. Biz aynı zamanda mevcut siyasi krizin çözülmesindeki çabalarında Kosova’ya yardım sunmaya da hazırız.   

Yorumlar