Duyuru

İsveç, Kosova’nın Avrupa’ya Katılım Sürecini Destekliyor

Kosova Haberleri

  /   444   /   04 Aralık 2014, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  

Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri bugün İsveç Dışişleri Bakanlığının AB ve Güneydoğu Avrupa Genişleme Bölümü Şefi Ola Svenningson ile beraberindeki heyeti ve Kosova’nın İsveç Büyükelçisi Mats Staffansson’u kabul etti.

 

Tahiri, bu görüşmede Kosova ve İsveç arasında ikili ilişkiler  ile  bu ülkenin Kosova’ya sunmakta olduğu sürekli desteği çok olumlu değerlendirdi. Batının da ortak değerleri olan Avroatlantik reformlardan da konuşurken Tahiri, demokrasinin gelişmesi, yasa ve düzenin uygulanması, ekonomik kalkınma ve güvenliğe önem verildiğini belirtti.

 

Tahiri bu vesileyle Kosova için Avrupa entegrasyonlarının hızlandırılması için İsveç’ten destek  isteyerek,  Avrupa Birliği ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başarıyla tamamlandığını  değerlendirdi, ancak  Kosova vatandaşlarının  hala Avrupa’da serbest dolaşımdan mahrum kaldığını vurguladı. Tahiri, bu sebepten vize muafiyeti için destek istedi.

 

Tahiri, Kosova Hükümetinin Brüksel diyalogunda yükümlüğünü yerine getirdiğini, Sırbistan’dan yana ise iyi komşuluk ilişkileri için siyasi irade gösterilmediğini belirterek, anlaşmanın uygulanmasını geciktirdiğini ileri sürdü.

 

İsveç Dışişleri Bakanlığının AB ve Güneydoğu Avrupa Genişleme Bölümü Şefi Ola Svenningson da ülkesinin tüm alanlarda  ve iki ülke arasında ilişkilerin  geliştirilmesinde Kosova’ya desteğini teyit ederek, bu ilişki ve işbirliğinin  özellikle ekonomi alanında gerçekleşmesi önemini vurguladı. Svenningson, İsveç’in aynı zamanda Kosova’nın Avrupa Birliğine entegre olma sürecine de güçlü destek verdiğini kaydetti.

  

Yorumlar