Duyuru

Arnavutluk’a Osmanlı usülü hafızlık merkezi

Arnavutluk Haberleri - Türkiye Haberleri

  /   552   /   11 Aralık 2014, Perşembe

Dünya Bülteni
 Yazdır

  

Arnavutluk’un İşkodra şehrinde İHH ve TİKA işbirliği ile 450 kişilik cami yapıldı, 48 yataklı ülkenin ilk hafız merkezi için ise izin alındı

İHH-Alsar Vakfı-TİKA ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle Arnavutluk’un İşkodra şehri Trush kasabasında yapılan 450 kişilik cami ibadete açıldı. Ayrıca 48 yataklı ülkenin ilk hafızlık merkezinin de-izni alındı.

5 bin 34 Müslümanın yaşadığı Arnavutluk’un İşkodra şehri Trush kasabasında 2012 yılında Türkiye’den hayırseverlerin desteği ve İHH-Alsar Vakfı, TİKA ve Konya Selçuklu Belediyesi işbirliğiyle 450 kişinin ibadet edebileceği ilk caminin yapımına başlanmıştı.

OSMANLI MİMARİSİ İLE İNŞA EDİLDİ

Yapılan cami tamamen Osmanlı mimarisine uygun inşa edildi.

Mühendislik harikası, hassas bir işçiliğin uygulandığı caminin mihrabı, kürsüsü, minberi mermerden yapıldı ve inşasında 22 ton kurşun, 98 ton demir kullanıldı.

Bir şadırvan, tuvalet, su kuyusu ve 14 de kubbeden oluşan cami 480 bin euroya maloldu.

MÜSLÜMAN NÜFUSUNUN SAYISI DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR

Merkezi Arnavutluk’ta bulunan İHH’nın partner kuruluşlarından Alsar Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, Arnavutluk’ta Müslüman nüfusu 2001’e kadar resmi olarak yüzde 75’ken son yapılan sayımda bu oranın bilinçli olarak yüzde 57 gösterildiğini söyledi.

Caminin yapılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Gurra, “Bu mimari bizler için bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’deki hayırseverlerden Allah razı olsun. Şunu bilmemeliler ki biz Türklerle dostluktan daha öte Kur’an’ı Kerim ifadesiyle Müslümanlar olarak kardeşiz” dedi.

ARNAVUTLUK’A İLK HAFIZLIK MERKEZİ

Öte yandan, caminin yanına eskiden mescid olarak kullanılan yaklaşık 3 bin metrekarelik alana 48 yataklı Arnavutluk’ta ilk kez bir hafızlık merkezi yapılacak.

Gurra, projenin hazır olduğunu ruhsatlarının alındığını belirterek, “Tefrişatının sponsoru bulundu. Sadece kaba inşaatı kaldı. Bunun da 400 bin euro tutarında bedeli var” dedi.

Arnavutluk’ta böyle bir hafızlık merkezi olmadığını ifade eden Gurra, “Türkiye’deki hafızlık müessesinin aynısını yaparak sonraki nesillere aktarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

  

Yorumlar