Duyuru

Kosova’yı Tanımadan Sırbistan için AB Yok

Kosova Haberleri

  /   304   /   28 Aralık 2014, Pazar

Kosova Haber
 Yazdır

  Devlet Bakanı Edita Tahiri, Sırbistan’ın Kosova ile iyi komşuluk prensibine saygı göstermekle yükümlü olduğunu söyledi.

Sırbistan tarafından bu prensibe saygı gösterilmesinin bu ülke tarafından Kosova’nın tanındığı anlamına geldiğini ifade eden Devlet Bakanı Edita Tahiri, bu anlamda devlet olarak Kosova’yı tanımaması halinde Sırbistan’ın AB üyeliğini unutmasının gerektiğini belirtti.

Önümüzdeki yılın Şubat ayında yeniden başlaması beklenen Sırbistan ile diyalogdan söz ederken Tahiri, daha ilk görüşmede  Brüksel’den Sırbistan’ın iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi süreci kapsamında anlaşmalara saygı göstermesini talep edeceklerini açıkladı.

Siyasi diyalogu yönetecek Başbakan Isa Mustafa yanısıra ekipte Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi’nin de yer alacağını kaydeden Tahiri, kendisinin teknik diyalogu yöneteceğini bildirdi.

Brüksel anlaşmasının hayata geçirilmesinden sonra  savaş tazminatları ve iki ülke arasında veraset gibi konuların açılmasını ısrar edeceklerini bildiren Devlet Bakanı Edita Tahiri, ayrıca  Sırpların çoğunlukla oldukları Belediyeler Birliği statüsünün de Brüksel’de görüşüleceğini fakat bu birliğin icra yetkisine sahip olmayacağını ifade etti.

Bu anlamda Bakan Tahiri, Topluluklar Bakanı Aleksandar Jablanoviç’in Sırp Belediyeler Birliği’nin icra yetkisine sahip olacağı açıklamalarını hayal olarak nitelendirdi.  

Yorumlar