Duyuru

İslam Birliği Kararıyla Sinan Paşa Camii’nde Vaaz Arnavutça

Arnavutluk Haberleri - Kosova Haberleri - Türkiye Haberleri

  /   554   /   29 Aralık 2014, Pazartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Prizren’de Türkçe hutbe ve vaaz verilen tek camii Sinan Paşa Camii’nde Ağustos ayından bu yana Prizren İslam Birliği kararıyla Cuma vaazlarının Arnavutça verilmesi karara bağlandı. Cemaat yeni uygulamaya tepkili. 
 
Prizren İslam Birliği kararıyla Emin Paşa Camii onarımı başlatılan 05.08.2014 tarihinden itibaren bu cami imamı Daut Lezi, onarım çalışmaları tamamlanıncaya kadar Sinan Paşa Camii’nde imam, hatip ve mualim olarak görevlendiriliyor. 
 
Lutfi Balık imzalı, Kosovahaber’in ulaştığı kararın ikinci maddesi ilginç:
“Davut Lezi, ‘Sinan Paşa’ Camii’nde Cuma hutbe vaazlarını Arnavutça yapmakla yükümlüdür, oysa Türkiyeli imam isteğe göre ezan önceleri vaazları Türkçe yapabilir.”
 
Prizren İslam Birliği kararıyla Türkiyeli İmam İdriz Keskin ve Davut Lezi’ye koordineli bir şekilde birer namaz kıldırmak talimatı da veriliyor. 
 
Sinan Paşa Camii cemaati bu kararla memnun olmasa da geçici uygulamadır diyerek karara toleranslık gösterir. Geçen hafta yıllık izne ayrılan İmam Davut Lezi’den sonra Sinan Paşa Camii’nde Cuma vaazı Türkiyeli İmam İdriz Keskin yerine başka bir imamın getirilerek Arnavutça vermesi bardağı taşırdı. 
 
Sinan Paşa Cami ve onarımı süren Emin Paşa Camii cemaati, Prizren’de faal olan 40’a yakın camiden birinde bile Türkçe vaazın verilmemesini sertçe kınarken cemaate bu tür dayatmayı kabul edilmez olarak değerlendiriyor.   
 
Cuma vaazında Kosova İslam Birliği talimatıyla Kosova’dan batı ülkeler konusu alındığını da belirten cemaat, ülkeden en büyük kaçış nedenini olmakla birlikte sadece ekonomik neden olmadığına dikkati çekerken yıllardır Sinan Paşa Camii’nde vaazların Türkçe verildiğini hatırlatarak dil eşitliği ihlallerin de ülkeyi terk etmeye neden olduğuna dikkati çekiyor.
 
Sinan Paşa Camii cemaati, konuyu Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP yetkililerine aktardıklarını vurguluyor.
 
Sinan Paşa Camii’nde yaşananlarla bilgisi olduğunu söyleyen KDTP Milletvekili Fikrim Damka, konuyla yakından ilgilendiklerini ve en kısa zamanda muhataplarıyla konuyu görüşmeye hazırlık yaptıklarını Kosovahaber’e açıkladı. 

Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık ise yazılı kararın kişiye ve kuruma mahsus olduğuna işaret ederken art niyetli kişilerce kamuya-basına sızdırıldığını belirtti. Kararın amacı Emin Paşa, Maraş, Dragoman, Seydi Bey camilerinde gibi Maraş camiinde vaazın Arnavutça ve Türkçe olduğuna işaret eden Lutfi Balık, “merkezi konumu göz önünde bulundurularak Sinan Paşa Camii’nde vaazın Arnavutça, hutbenin ise Türkçe verilmesi kararlaştırılmıştır. Sadece son iki Cuma Türkçe yapılmadı. Biz bu işi yıllarca birlik –beraberliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirmek için yaptık ve fitne-fesadı aramıza sokmaya çalışanlara imkan vermeyeceğiz ” dedi. 

Basına sızdırılan kararın hükmü olmadığına askıya alındığını işaret eden Balık, kararın alındığını ancak uygulamaya geçmediğini belirtti. Amacın merkez camilerine birlik beraberliğin dillerle de pekiştirilmesi olduğunu söyleyen Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık, İslam Birliği’nin hiçbir zaman sorun üretmediğini çözüm ürettiğini vurguladı. 

Yıllardır Sinan Paşa Camii’nde vaaz ve hutbe Türkçe verilirken yayınladığımız karar ile buna değişiklik getirildi. 

Kosova Cumhuriyeti Anayasası’na göre Prizren’de resmi diller Arnavutça, Sırpça ve Türkçedir.    

Yorumlar