Duyuru

Sarıkamış şehitleri Prizren'de anıldı

Kosova Haberleri

  /   566   /   15 Ocak 2015, Perşembe

Dünya Bülteni
 Yazdır

  

Kosova'nın tarihi şehri Prizren, Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen bir törene ev sahipliği yaptı

Enver Paşa komutasında 100 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekâtı sırasında donarak şehit düşen askerler, Kosova'da da unutulmadı. 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında; Allahu Ekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isteyen birlikler ağır kış koşullarıyla karşılaşmıştı. 

Bazı kaynaklara göre 90 bin, bazı kaynaklara göre de 60 bin asker, düşmana değil şiddetli soğuk, yetersiz kıyafet ve açlığa yenilmişti. Sarıkamış şehitleri için; Prizren Yunus Emre Türk Kültür merkezinin ev sahipliğinde bir anma töreni düzenlendi.

Sarıkamış’ta düzenlenen "Asım'ın Nesli Asrın Yürüyüşünde" etkinlikleri kapsamında gerçekleşen program saygı duruşuyla başladı. Ardından; Gora, Dragaş ve Brod köylerinden gelen öğrenciler, İstiklal Marşını ve Sarıkamış Şehitlerine adanan şiirleri okudu. 

Kosova Türk Temsil Heyeti ve Dağ Derneği tarafından hazırlanan slayt gösterimi sırasındaysa katılımcılar duygusal anlar yaşadı. Dağ Derneği Başkanı Yahya Maznikar, Sarıkamış Şehitleri'ni 100. yılda andıklarını ve Boşnak, Goralı, Arnavut ve Türk olmak üzere bir arada olduklarını ifade etti. Maznikar sözlerini şu şekilde sürdürdü:    

“BAYRAK VE İMAN İÇİN GİTTİLER”  

“Bugün bizim için özel ve anlamlı bir gün. Çünkü Sarıkamış'taki şehitlerimizin 100. anma yıldönümü. Bugün biz Boşnak, Goralı, Arnavut, Türk hepimiz bu özel günde bir aradayız. Çünkü hepimizin dedeleri vatan uğruna şehit oldular. İpek, Prizren, Gora, Mitroviça, Priştine, Vuçıtırı'ndan gözünü kırpmadan Kosovalılar bayrak için, iman için, savaşmak için gittiler.  

Ben yaklaşık 8 yıl önce Türkiye'de oldum ve Sarıkamış’taki şehitlerimizi ziyaret ettim. Allahu Ekber dağlarında kilometrelerce, binlerce arkadaşımla birlikte yürüdüm. Bu yüzden istedik ki bu yıl etkinliğimiz Prizren'de olsun ve dedelerimizi Kosova genelinden gelen kardeşlerimizle birlikte analım.” 

ETKİNLİK KOSOVA GENELİNE YAYILACAK   

Anma etkinliğine; Kosova Meclisi Türk milletvekilleri, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Kurmay Albay Ömer Faruk Demircioğlu, TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi temsilcilerinin yanı sıra Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar da katıldı. 

Dağ Derneği Başkanı Yahya Maznikar tarafından, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı'na ve gecenin gerçekleşmesi için katkı sağlayan kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket takdim edildi. Sarıkamış Harekâtı’nın 100. yılında düzenlenen törenlerin, Priştine başta olmak üzere Kosova genelinde de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

  

Yorumlar