Duyuru

Sırp parlamentosu 15 Haziran'da kurulacak

Kosova Haberleri

  /   468   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- Kosovalı Sırplar 6 Haziran Cuma günü Mitrovica'da, Sırbistan'da yapılan 11 Mayıs parlamento ve yerel seçimlerinin sonuçlarına dayanılarak Kosova'da devlet düzeyinde paralel bir parlamento kurulduğunu duyurdular. Kosova Sırp Halkı Geçici Meclisi, Kosova anayasasının yürürlüğe gireceği 15 Haziran'la aynı günde toplanacak. Kosova hükümeti bu hamleyi derhal kınadı ve kurulacak her türlü paralel yapının yasadışı olacağını vurguladı. Hükümet UNMIK'i yapıyı geçersiz ilan etmeye çağırdı

Uluslararası Sivil Dairesi başkanı Pieter Feith Kosova'da kurulacak böyle bir Sırp parlamentosunu "üzüntü verici" olarak nitelendirdi. Feith, "Kosova devleti bütün topraklarını yönetmelidir." dedi. Bu arada UNMIK başkanı Joachim Rücker de sadece Sırp belediyelerinin belediye başkanlarına görev vereceğini söyledi. Belediye başkanlarının altı aylık görev süresi 18 Haziran'da sona eriyor.

Sırbistan'ın Kosova Bakanı Slobodan Samarciç Cuma günü Reuters'e verdiği röportajda, Belgrad'ın Kosovalı Sırplarla ilgili kapsamlı idari yetkilere sahip olmasını beklediğini ve bu yöndeki bir öneriyi BM'ye sunduğunu söyledi. Öneriye göre, Sırbistan sadece "Sırpların yaşamları ve Kosova'da hayatta kalmaları açısından kilit önem taşıyan altı alan" üzerinde yetki sahibi olacak: polis, gümrük, adalet, sınır denetimi, ulaştırma ve haberleşme ve Sırp kültür mirasının korunması. (Zeri, Koha Ditore, Express, Telegrafi, RTK - 07/06/08; Reuters - 06/06/08) 

  

Yorumlar