Duyuru

Hırvat şirketleri Kosova'ya akın ediyor

Kosova Haberleri

  /   553   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 


Avrupa'nın en yeni başkenti Priştine'de açılan ihaleler ve diğer iş fırsatları için 80'den fazla Hırvat şirketi yarışıyor. Bazıları şimdiden başarıya ulaştı.

Southeast European Times için Zagreb'den Natasa Radiç'in haberi -- 10/06/08

photo

Kosova'nın başkenti Priştine kapsamlı bir gelişmeden geçiyor. [Robert Herschbach]

Zagreb'in Mart ayında Kosova'yı resmen tanıması sonrasında, Hırvat iş dünyası başlangıçta Sırbistan'ın olası ekonomik misillemeleri konusunda endişeliydi; ancak böyle bir şey olmadı. Hırvat firmaları herhangi bir engellenme olmadan, daha önce bir başarı ölçütü kazandıkları Kosova pazarına geri döndüler.

Hırvat Ticaret Odası'nın Priştine temsilcisi İliriana Şehu Hırvat haftalık Nacional dergisine verdiği yakın tarihli bir röportajda, "Kosova farklı alanlardaki yatırımcı ve işadamlarına büyük fırsatlar sunmaktadır." dedi. Şehu, ülkesinin şirketlerinin Kosova'da faaliyetlere başlamasına yardım ediyor ve ticaretin her iki ülke için de yararlı olduğunu söylüyor.

Bu şirketler Kosova'da genişlemek isterken, Kosova da önemli beceriler getiren ve makul fiyatlarla çalışan yatırımcılara ihtiyaç duyuyor. İnşaat, sigorta, bankacılık ve finans, moda Hırvatistan'ın bölgesel dondurma devi Ledo da dahil olmak üzere gıda gibi farklı alanlarda 80'den fazla Hırvat firması faaliyet gösteriyor.

Ayrıca Avusturyalı, Türk ve Sloven firmalar da yatırım yapmaya başlıyor ve genç Kosovalı girişimcilerle ortak girişimler düzenliyorlar. Kosova makamları daha önce süreci kolaylaştırmayı denemelerine karşın, şirket kurmak 23 gün sürüyor ve beş hukuki adımdan meydana geliyor.

Merkezi Split'te bulunan Hırvat şirketi Konstruktor, daha yeni Priştine'de inşa edilecek Balkanlar'ın en yüksek gökdeleninin yapım ihalesini kazandı. Önümüzdeki altı yıl içinde 165 metreye yükselecek olan gökdelende bir iş merkezi, rezidans ve alışveriş merkezi bulunacak. Planlamacılar bunu, 300 milyon avronun üzerindeki değeriyle modern Priştine'nin en büyük iş projesi olarak öngörüyorlar.

Hırvat inşaat firmaları, Zagreb merkezli Ingra şirketinin Priştine havalimanını yeniden inşa etmesi sayesinde Kosova'da güçlü bir itibara sahip oldular. Şirketin işi olumlu yorumlar alarak diğer Hırvat firmalarının da yolunu açtı.

Ardından Zagrebli diğer bir inşaat şirketii, IGH, Kosova'nın başlıca karayollarından biri olan Priştine-Urosevac karayolunun inşa ihalesini aldı. Projenin maliyetini Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Projenin üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar