Duyuru

Rapor: Bölgesel entegrasyon AB üyeliğine yardımcı olabilir

Dünyadan Haberler

  /   261   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Dünya Bankası Salı günü yayınladığı raporda, Batı Balkan ülkeleri için daha derin bir bölgesel entegrasyonun nihai AB üyelik amacına giden bir atlama taşı olduğunu söyledi.

(MIA - 11/06/08; Dünya Bankası - 10/06/08)

photo

Raporun baş yazarı ve Dünya Bankası baş ekonomisti Sanjay Kathuria, "Batı Balkan ülkeleri arasında daha derin bir entegrasyonun raporda verilen güçlü ekonomik dayanağı umarız bölgesel istikrarın artmasına yardım edecektir." dedi. [Dünya Bankası]

Dünya Bankası 10 Haziran Salı günü yayınladığı raporda, Batı Balkan ülkelerinin bölge içi entegrasyonu derinleştirerek AB üyeliği yolunda daha hızlı ilerleme kaydedebileceklerini öne sürdü.

Banka, coğrafi ve kültürel yakınlıkları ve diğer özellikleri göz önüne alındığında, Batı Balkan ülkelerinin bölgesel entegrasyona özellikle uygun olduklarını söyledi.

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan AB üyelik sürecinin farklı safhalarında bulunuyorlar. Hırvatistan Birlikle üyelik müzakerelerine 2005 yılında başladı ve 2010 yılında birliğin 28. tam üyesi olabilir. Yine resmi bir AB aday ülkesi olan Makedonya, bu yıl sonunda üyelik müzakerelerine başlama tarihi almayı umut ediyor.

Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan Birlikle İstikrar ve Ortaklık Anlaşmaları (SAA) imzalayarak nihai üyelik yolundaki ilk önemli adımı attılar. Bosna-Hersek'in (BH) SAA'sı 16 Haziran'ı beklerken, Kosova'nın statü meselelerini halleder halletmez sürece başlaması bekleniyor.

Dünya Bankası'na göre Batı Balkan ülkeleri bölge içi entegrasyona ağırlık vermeliler, zira birçoğunun üyeliğine daha epey vakit var.

"Bu arada, bölgesel entegrasyon doğrudan dış yatırımlar (DDY) ve ihracatın sağlama alınmasını sağlayarak sürekli büyüme umutlarını artırabilir." ifadesinin yer aldığı rapor şöyle devam ediyor: "Ayrıca, bölgesel entegrasyon sürecinin büyük kısmı en iyi ilgili AB müktesebatının kabulünde ilerleme sağlayarak tamamlanabileceği için üyelikte yaşanan gecikmelerin azaltılmasında gerçekten de yardımcı olabilir."

Bütün Balkan ülkeleri, bölge içi ticareti serbestleştiren 2006 CEFTA anlaşmasını imzaladılar. Ancak ülkelerin AB ile olan ticari ilişkileri, imzalamış olanla için, SAA tarafndan düzenleniyor.

Bu adımı henüz tamamlamamış olan ülkeler içinse AB, kendi deyimiyle "2010 yılına kadar özerk ticari tedbirler" yoluyla uzak erimli ticari imtiyazlar tanımış durumda.

Banka, sınır kapıları için tek bir idare kurulması da dahil olmak üzere CEFTA ülkeleri arasında daha derin bir entegrasyonun, daha büyük bir pazar kurulması ve hizmet kalitesinin artmasına katkıda bulunarak böylece bölgenin çok ihtiyacı olan DDY'nin cezbedilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Makedonya dışındaki bütün Batı Balkan ülkelerinin geçen yıl %5'in üzerinde yıllık büyüme oranlarına tanık olduğunu kaydeden Banka, Makedonya'nın bile büyüme hızlarının 2003 yılından beri hızlandığını da ekledi.

Ancak şimdi bölge, daha az ticari tercihler ve artan ihracat rekabetiyle değişen bir dış ve iç atmosferin güçlükleriyle karşı karşıya bulunuyor.

Rapora göre, "Hala yüksek seyreden yoksulluk oranlarını düşürmek ve AB üyeliği yolunda çalışmak için, Batı Balkan ülkelerinin ekonomik büyüme performanslarını yükseltmeleri -ve ardından sürdürmeleri- gerekmekte."

Belgede, diğer adımların yanı sıra politika belirleyicilere insan sermayesine odaklanmaları ve enerji sıkıntılarını önlemek için tedbirler almaları yönünde çağrıda bulunuluyor. Rapor, haberleşme maliyetlerinin düşürülmesi yönünde de çağrıda bulunuyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar