Duyuru

Jahjaga, Özel Mahkeme’nin Kurulacağı Güvencesini Verdi

Kosova Haberleri

  /   416   /   27 Mart 2015, Cuma

Kosova Haber
 Yazdır

  Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ülkemizde konuk bulunan Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi kabul ederek ülkemizde ve bölgede siyasi gelişmeler ile Kosova’nın Avrupa ajandasını görüştü. 

Gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova kurumlarının Haziran ayına kadar kalan tüm kriterlerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesine dair Kosova vatandaşlarına vizeler muafiyetini tavsiye etme imkanını sağlayacak ve bu yaz öncesinde İstikrar-İşbirliği Anlaşması’nın sona erdirilmesi ve gelecek yıl bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için angaje olduklarının söyledi.

Bu vesile ile Jahjaga, bölgede diğer ülkelerle beraber aynı muamele görebilmesi için Kosova ile ilişkilerden AB-nin uzlaşmacı bir politika inşa etmesine dair AB yüksek temsilcisi Mogherini’yi teşvik etti. 

Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine Kosova’nın özen gösterdiğini ifade eden Jahjaga, Avrupa Birliği arabuluculuğunda Sırbistan ile varılan anlaşmaları selamladı ve bu anlaşmaların hayata geçirilmesi önemine vurgu yaptı.

 AB temsilcisi Mogherini’ye ülkemizdeki iç gelişmelerden de bilgi veren Cumhurbaşkanı Jahjaga, Avrupa Konseyi’nin raporundaki suçlamalarla meşgul olacak Özel Mahkeme’nin kurulmasına dair uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi için Kosova kurumlarının çaba harcadıklarını söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova’nın Avrupa ajandasının tüm noktaları üzerinde görüş birliğine vardılar.

Bu vesile ile Mogherini, Kosova için Avrupa entegrasyonunun tanıtımına, ülkede birleştirici faktör olması ve özellikle de yasadışı göç ile  aşırıcılıkla mücadelede sunduğu katkılarından dolayı Jahjaga’yı takdir etti.  

Yorumlar