Duyuru

Sürücü Testlerinin Türkçe Tercümelerinin Yüzde Doksanı Hazır

Kosova Haberleri - Türkiye Haberleri

  /   504   /   11 Mayıs 2015, Pazartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova Genç Birlik Derneği’nin  sürücü belgesi sınavlarının ve sınav belgelerinin Türkçe dilinde olması için bugün Prizren’de başlattığı imza kampanyasını gecikmiş olarak değerlendiren Kosova Meclisi KDTP milletvekilleri, Prizren Belediyesi’nde Türkçe verilmeyen şahsi belge ve evraklar için kampanya düzenlenmesinin daha isabetli olacağını belirtti.

Kosova Meclisi KDTP Milletvekilleri Müferra Şinik ile Fikrim Damka ve  III. - IV. Dönem KDTP Milletvekili Enis Kervan imzalı yazılı bildiriyi olduğu gibi aktarıyoruz:


“Geçtiğimiz dönem Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcıların önderliğinde Kosova Cumhuriyeti Meclisi Türk milletvekilleri olarak dönemin Kosova Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Fehmi Mujota ile yapmış olduğumuz görüşmede sürücü ehliyeti sınavlarının Türk dilinde de yapılması yönünde sözde değil yasal anlaşmada bulunmuşuz ve bunu kamuoyuyla paylaşmışızdır. Söz konusu sürecin hemen başlamış başlamış olduğunu ve sınavın Türk dilinde de yapılması için yaklaşık 1500 sorudan oluşan malzemenin Türkçeye tercüme edilmesinde tercümenin yüzde doksanının tamamlandığını, ilgili teknik işlemlerin kısa bir sürede tamamlanacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.
Türkçe tercümelerin tamamlanmasıyla birlikte, Türkçe sınavlara tabi tutulmak için Türkçe Hazırlık Kitapları da gerekmektedir. Dönemin Milletvekilleri olarak sözkonusu kitapların Türkçeye tercüme edilmesi veya Türkiye Cumhuriyeti eş kurumlarından bu kitapların temin edilmesi ve Kosova’ya getirtilmesi çalışmaları da Kosova Ulaştırma Bakanlığı Genel Sekreteriyle anlaşmamızdaki sürecin dahilindedir. Yakın bir zamanda vatandaşlarımız şüphesiz Sürücü Belgelerine ulaşmada Türkçe testlere tabi tutulacaktır.  
Bizler verimli çalışmalarımız neticesinde Türkçe Kimlik Kartlarının müjdesini verdik ve ilk Türkçe Kimlik Kartlarını sizlerle paylaştık mücadelemizin gerçekleştirilişine hep birlikte şahit olduk. 
Sürücü Belgeleri sınavlarının da Türkçe olacağı müjdesini verdik, sürecin tamamlanmasıyla birlikte gerçekleşmiş ilk örneklerini de sizlerle paylaşacağız, mücadelemizin gerçekleştirilişine de hep birlikte şahit olacağız.
Topluluğumuzun ve gençlerimizin ne zamanda, hangi amaçla, hangi süreçte Türkçe için imza vereceğine, mücadele sunacağına güvenimiz sonsuzdur. Bu vesileyle sivil toplum kuruluşlarının sözkonusu Türkçe ve Türk Topluluğu çıkarları doğrultusundaki tüm girişimlerinin yanında olduğumuzu bir daha vurgulamaktayız. 
Prizren’de faal olan Kosova Genç Birlik Derneği\'nin Sürücü Sınavlarının Türk dilinde de düzenlenmesi için yapmış olduğu imza kampanyasının, bu zamanlamada halledilen bir sürecin sonuç aşamasında dile getirilmesinin sözkonusu amaç bu ise bir anlam taşımadığını belirtmekteyiz.  
Bu derneğin sessiz kalmayıp önce, Prizren Belediyesi’nde Türkçe olmayan hiçbir şahsi belge ve tüm evraklara Prizren’de resmi dil olan Türkçenin de eklenmesi yönünde imza toplamaya davet eder asıl böyle bir girişimin daha isabetli ve anlamlı olacağı düşüncesindeyiz.
Sözkonusu derneğin sessiz kalmayıp, son yıllarda olduğu gibi bu sene de Türkiye’de üniversite eğitimlerine devam etmek üzere çok az sayıda Kosova Türkü’nün dahil edilişini, Kosova Türk topluluğunun, öğrencilerimizin ve velilerin tepkisi adına, Kosova Türk eğitimine bu sürecin olumsuz etkilediğini anlatan bir imza kampanyası yapmalarının zamanlama açısından siyasi değil daha anlamlı ve gerçekçi olacağı inancındayız. 
Yukarıdaki bu konular üzere zaten yoğun çalışmalar yürüten Kosova Demokratik Türk Partisi Bakan ve Milletvekilleri ile Kosova Türk topluluğu beklentilerine bir Türk sivil toplum kuruluşu olarak ancak o zaman destek sunulacağı inancındayız.”  

Yorumlar