Duyuru

Kosova-Makedonya İlişkileri Zarara Uğradı

Kosova Haberleri - Makedonya

  /   1756   /   13 Mayıs 2015, Çarşamba

Kosova Haber
 Yazdır

  

Aralarında 8 polisin de bulunduğu 22 kişinin hayatını kaybettiği geçen hafta sonunda Makedonya’nın Kumanova şehrinde meydana gelen silahlı çatışmalar Priştine-Üsküp ilişkilerine olumsuz sonuçlar yarattı. Kumanova’daki olaylar diğerleri arasında bu ay için planlanan iki ülke hükümetlerinin ortak toplantısının ertelenmesine sebep olacak.


Kosova Hükümeti içerisinde ‘Koha Ditore’ gazetesinin bir kaynağı, Kosova’nın bazı vatandaşlarının da dahil olduğu Kumanova bölgesinde silahlı gurupların hareketi nedeniyle Makedonya Hükümeti’nden can sıkıcı sinyallerin alındığını açıkladı.


 “Goshince olayı dahil, daha önce meydana gelen olaylar hakkında duruma tepki göstermek ve kaygılara cevap vermek amacıyla gerekli faaliyetlerde bulunmamıza karşın, ölçüsüz açıklamalar yapılmıştır. Hem istihbarat hem asayiş organları işbaşında idiler ve tüm bu zaman içerisinde Makedonya makamlarına işbirliği teklifinde bulunduk.” şeklinde adının açıklanmaması şartıyla açıklamada bulunan gazete kaynağı, “Kumanova’daki olaydan sonra iki ülke Hükümeti arasında ortak toplantı daha müsait bir zaman için ertelendi” dedi.


Kosova tarafından Makedonya’ya silahlı gurupların sızdığı İki aydır resmi Üsküp tarafından bildiriliyor. Geçen ay Likova Belediyesi’ne bağlı Goshincë köyündeki polis karakolu Ulusal Kurtuluş Ordusu (Ushtria Çlirimtare Kombëtare)  mensupları olduklarını iddia eden bir silahlı gurubun kontrolü altına alındı. 
Bu silahlı baskında rehin alınan polisler serbest bırakılmıştılar.

 

Geçen hafta sonunda ise Makedonya Polisi Kumanova’daki “Lagja e Trimave” semtinde bir operasyon düzenledi. Gerçekleşen operasyonda  çok sayıda can kaybı yaşandı ve birçok kişi yaralandı. Önemli ölçüde maddi zararın da meydana geldiği bu operasyon süresince evlerini terk edenler de oldu. Her iki silahlı olayda Kosovalıların da dahil olduğu bildirildi.

  

Yorumlar