Duyuru

Arnavutluk'ta ırk ve din beyanı

Arnavutluk Haberleri - Arnavutluk Haberleri

  /   989   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

2011 nüfus sayımına ilişkin planlar yeni verilerin olası etkisiyle ilgili sıcak bir tartışmaya yol açtı.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 30/12/09

sali-berisa

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, 2011'de yapılacak nüfus sayımında vatandaşların ırk, dini eğilim ve ana dilleri gibi bilgilerinin de kaydedilmesi gerektiği yönündeki sözleriyle ortalığı karıştırdı. Bununla, 1989 yılından beri resmi olarak sayılmamış urumdaki ülkedeki azınlık nüfuslarıyla ilgili güncel bilgiler sağlanacak.

Ancak karşıtlar, azınlık sayılarının şişirilerek ülke bütünlüğünün tehdit edilebileceğini ileri sürüyorlar.

1989 yılında yapılan bir nüfus sayımında azınlıkların Arnavutluk nüfusunun %5'ini oluşturdukları ortaya çıkmıştı. Ancak bu rakam, özellikle Yunanlılar'ın ülkenin yaklaşık 3,6 milyonluk nüfusunun %10 ila %12'sini oluşturdukları yönündeki iddialarıyla pek de kabul görmüyor.

Bazılarına göre etnik Yunan nüfusunun daha yüksek bir sayıda kaydedilmesi özerklik taleplerini körüklerken, bu rakamları şişirme amaçlı planlı bir kampanya kapsamında hile yapılabileceği iddia ediliyor.

Siyasetçi Sabri Godo'ya göre, böyle bir planda güneydeki sınır bölgelerinde yaşayan yaşlı veya yoksul vatandaşlar hedef alınarak, ırklarını Yunan olarak kaydettirmeleri karşılığında para teklif edilebilir.

Blogcuların konuyla ilgili görüşleri bölünmüş durumda. Shqiperiaemadhe yazısında, "Arnavutlar bugün çok yoksul durumdalar ve bu da onları maddi istikrar elde etmek için her şeyi yapar ve söyler hale getirmekte." diyerek Godo ile benzer görüş belirtiyor.

Vlonjati, "Yunanlılar silahla elde edemediklerini parayla elde ediyorlar." diye ekliyor.

Bir diğer blogcu, shkup, bu durumu yaklaşık 30 bin Makedon'un zahmetli AB vize rejimini aşmak için Bulgar menşeli olduklarını iddia eden belgeler imzalayarak Bulgar vatandaşlığı aldığı komşu Makedonya'daki durumla karşılaştırıyor. Yazar, "Şimdi de Bulgar hükümeti, Makedonya'daki bir Bulgar varlığının AB tarafından korunmasını istiyor." diye yakınıyor.

Speaker ise vatandaşlarını, "Arnavut halkı kimliğini paraya satmayacağı için durumu dert etmemeye ve Arnavut halkına daha fazla güvenmeye" çağırarak durumu sakinleştirmeye çalışıyor.

Peja, etnik kökenle ilgili veri toplamanın az risk ve bir çok fayda getirdiğine inanıyor. "Bununla ilgili bilgi sahibi olmak ülkemizdeki kaosa bir son verebilir." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Ayrıca ülkedeki Müslüman sayısını öğrenmemiz için de bir fırsat sağlıyor."

Diğerleri, nüfus sayımının bir çok tartışmalara konu olan Arnavutluk'un dini yapısına ışık tutabileceği konusunda birleşiyorlar. Shqiptari, radikaller ve onların siyasi müttefiklerinin Arnavutların çoğunun ateist veya dinsiz olduğunu göstereceği için veri toplanmasından korktuklarını ileri sürüyor.

Solidarnost, Arnavutluk'un %70'inin Müslüman olduğu yönündeki yaygın iddiaların gerçeklerden çok tahminlere dayandığını iddia ediyor. "Bu varsayımsal rakamlar, örneğin serbest vize konusunda bizi cezalandırdı."

Yazar, Arnavutluk topraklarına yönelik tehditlerle ilgili endişelerin yersiz olduğunu da ekliyor. "Biz NATO üyesiyiz, bizim sınırlarımız dokunulmazdır."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır
  

Yorumlar