Duyuru

NATO, KFOR'un görevini genişletti

Kosova Haberleri

  /   444   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 


NATO savunma bakanları Perşembe günü KFOR'un görev tanımını Kosova'nın yeni ordusunun eğitimini de kapsayacak şekilde genişletmeye karar verdiler.

(Euobserver - 13/06/08; AP, Reuters, AFP, DPA, Deutsche Welle, BBC - 12/06/08)

photo

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Bugün NATO'nun Kosova'daki yeni görevlerini hayata geçirmeye karar verdik. Bu kararla NATO, gerekli demokratik güvenlik kurumlarının inşasında Kosova'ya yardım edebilecektir." dedi. [Getty Images]

NATO savunma bakanlarının 12 Haziran Perşembe günü aldıkları bir karar, KFOR'un Kosova anayasasının Pazar günü yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yeni bağımsız ülkenin yeni ordusunu eğitmeye başlamasının önünü açtı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Brüksel'de DPA tarafından aktarılan sözlerinde, "NATO Kosova Koruma Kolordusu'nun (KPC) devre dışı kalmasına nezaret edecek ve sivil kontrolü altındaki bir Kosova Güvenlik Gücü'nün (KSF) devreye girmesi ve eğitilmesine nezaret edecek ve destek verecektir." dedi.

De Hoop Scheffer, bu hareketin İttifaka Kosova'nın gerekli demokratik güvenlik kurumlarını inşa etme çabalarına destek verme olanağı sağlayacağını da belirtti.

Kosova 17 Şubat'ta Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederken, Başbakan Haşim Taci Priştine'nin eski BM özel elçisi Martti Ahtisaari'nin uzlaşma önerisine sadık kalacağını yinelemişti.

Planda, diğer şeylerin yanı sıra, KPC'nin dağıtılması ve 2 bin 500 kadar üyeye sahip çok ırklı, hafif silahlı bir güç olarak KSF'nin kurulması öngörülüyordu. Ancak NATO sözcüsü James Appathurai'a göre, Kosovalı Sırp azınlık temsilcilerinin bu güce katılmaya hazır olup olmadıkları henüz belli değildi. Sırbistan ve Rusya'nın desteğini alan toplum, Kosova'nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkmaya devam ediyor.

De Hoop Scheffer Perşembe günkü sözlerinde, KSF'nin başlangıçta kriz yönetimi, sivil koruma ve mayın temizlemeye eğileceğini söyledi.

AP'nin adı açıklanmayan diplomatlara dayanarak bildirdiğine göre, NATO'nun hedefi 1.200 kişilik bir gücü bu yıl sonuna kadar tamamen çalışır hale getirmek.

Ancak İspanya'nın Kosova'daki 636 askeri NATO'nun KSF'yi eğitme çabalarında yer almazken, Romanya ve Slovakya konuyla ilgili kararlarını büyük olasılıkla daha ileri bir tarihte verecekler. Bu üç ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanımadı ve eğitim misyonunda yer almanın fiilen tanıma anlamına geleceğinde ısrar ediyor.

Perşembe günü yapılan anlaşma uyarınca, KSF projesi için NATO'nun genel bütçesi dışında özel bir fon kurulacak. İspanya 16 bin kişilik KFOR'daki birliğini tutmasına karşın, misyona hiçbir maddi katkıda bulunmayacak.

Ancak Türkiye, KFOR'un operasyon planında yapılacak ve NATO gücüyle EULEX arasındaki işbirliğiyle ilgili bir değişiklik önerisini, bunun hassas askeri bilgilerin AB'ye üye olmasına karşın 26 ülkeden oluşan İttifakta yer almayan Kıbrıs ile paylaşılabileceği anlamına geldiğini savunarak engelledi.

Gözlemciler, bunun Kosova'daki uluslararası çabalara güçlük çıkarabileceğine inanıyorlar.

Ancak De Hoop Scheffer bu endişeleri paylaşıyor gibi görünmüyor. "UNMIK ile KFOR arası ilişkilerdeki yerimizi biliyoruz ve EULEX misyonunun UNMIK ile bir ilişkisi olacaktır." diyen de Hoop Scheffer şöyle devam etti: "Acil bir durum olsa ve insanlar tehlikede olsaydı hiçbir KFOR komutanı eli kolu bağlı oturmazdı: Bu son derece açık bir şekilde anlaşılmalıdır."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar