Duyuru

Analistler Bugünkü Görüşmeden Anlaşmaların Sağlanmasını Bekliyorlar

Kosova Haberleri - Sırbistan

  /   425   /   24 Haziran 2015, Çarşamba

Kosova Haber
 Yazdır

  Brüksel’de Başbakan Isa Mustafa ve Sırbistan mevkidaşı Aleksandar Vuçiç arasında bugün sürdürülmekte olan görüşmede dört konu tartışılıp çözüm bekliyor.

Telekomünikasyon, enerji, Sırp Belediyeler Birliği ve İbre köprüsü üzerindeki barikat,  tarafların birbirine tamamen zıt olan bugünkü müzakerelerin ana konularını teşkil ediyor. Buna rağmen siyasi analistler bu görüşmeden uzlaşmanın sağlanması ve anlaşmaya varılmasını beklerken Kosova tarafının varılacak anlaşmaların hayata geçirilmesi için Brüksel’den garantileri talep etmesi gereğini belirtiyorlar.

Brüksel’e giden Kosova ile Sırbistan tarafının ele alacakları konular üzerinde birbirine tamamen zıt görüşlere sahip olmalarına rağmen  siyasi analist Artan Muhaxhiri, tarafların bu müzakerelerden çözümlerle geri dönmelerini beklemektedir. Muhaxhiri, tarafların daha önceleri de zıt tutumlarla gittiklerini iyi ama anlaşmalarla geri döndüklerini belirtmektedir. Bu nedenle Muhaxhiri, bu kez de anlaşmaya varılacağını ve her iki tarafın müzakerelerden galip ayrılacağını kaydetmektedir.

Başbakan Isa Mustafa’nın dışsiyasi danışmanı Valon Murtezaj, Kosova heyetinin bu toplantıya, daha başta şimdiye dek varılan anlaşmaların hayata geçirilmesi görüşülmesinin talebiyle gittiğini söyledi.

“Daha önceleri varılan anlaşmaların uygulandığını gösteren net kayıtların olmadığı için bu anlaşmaların ne denli uygulandığı aşaması görülmelidir”diye belirtiyor Murtezaj.

Diğer yandan analist Artan Muhaxhiri, tarafların iradesine bırakılırsa anlaşmaların uygulanmasının başarısızlıkla sonuçlanacağını ancak Brüksel’in olası baskısıyla anlaşmaların uygulanabileceğini savunmaktadır.

Bu nedenle Muhaxhiri, anlaşmaların uygulanması amacıyla ve Kosova’nın AB entegrasyonlarına doğru yürüyebilmesi için Kosova tarafının en önemli konu olarak Brüksel ile ortaklığı görmesinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır.   

Yorumlar