Duyuru

Merkel: Sırbistan İle Diyalog Önemli Konu

Kosova Haberleri - Sırbistan

  /   435   /   01 Temmuz 2015, Çarşamba

Kosova Haber
 Yazdır

  Başbakan İsa Mustafa ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sırbistan ile diyalog, Makedonya’daki durum, vizeler muafiyeti ve Kosova’dan mülteciler konusuna değindi. 

Görüşmeden sonra ortak basın toplantısında açıklamada bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel şöyle dedi:
“Başbakan ayağının tozuyla Brüksel’den geldi ve ben doğal olarak bu bağlamda elde edilebilir gelişmeler konusunda bilgi aldım. Bazı sorunlar hala çözüme kavuşmamış. Biz müzakerelerin yüksek yoğunlukta devam etmesi düşüncesini uygun görmüştük. Çünkü görüşmenin devam etmesi Avrupa Birliği’ne yakınlaşmada Sırbistan’a olduğu gibi Kosova için de önemden.  Kosova sözkonusu olunca söz İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasına ait. Bu sebeple Sırp yetkililerle bir kez daha görüşülmesi imkanı veriliyor.”

Merkel bu fırsatla Almanya’nın özellikle enerji alanı olmak üzere Kosova ekonomisine yardım hazırlığını da ifade etti. 

2014 yılında Kosova’dan yüksek sayıda mülteci konusuna da değinen Merkel, Kosovalı vatandaşların Almanya’ya iltica şansı olmadığını vurguladı. 

Almanya’da devlet töreniyle karşılanan Başbakan İsa Mustafa, Almanya’nın Kosova’ya işsizlik ve ekonomik kalkınma alanında desteği için Merkel’e teşekkür ederken bu desteğin devamını istedi. 

Vize muafiyeti konusuna da değinen İsa Mustafa, Kosovalılar için vize muafiyetinin bir an önce uygulanması gereğine işaret etti. 

Komşu ülkelerle diyalog sürecini önemli bir aşama olarak değerlendiren İsa Mustafa, açıklamasında şöyle dedi: 
“Diyalogda gelişme, Sırbistan ile ilişkiler ve Sırp Topluluğunun Kosova toplumuna entegrasyonu ve sorunlarına çözüm bulunması alanında bir rahatlama getirdi. İlerideki süreçlerde Avrupa Birliği ile sözleşmeli ilişkiler hakkını kazanmak için İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın daha çabuk imzalanması için ilgi gösteriyoruz.  Bunun yanısıra ülkemiz, vatandaşlarımızın Avrupa Birliği ülkelerine serbest dolaşımını sağlayacak vize muafiyeti için önümüze koyulan tüm teknik kriterlerin yerine getirilmesi ihtiyacını duyuyor. 

Başbakan İsa Mustafa ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında gerçekleşen görüşmeye Başbakan Yardımcısı Hashim Thaçi, Maliye Bakanı Avdullah Hoti ve Ekonomi Kalkınma Bakanı Blerand Stavileci de katıldı.   

Yorumlar