Duyuru

Hükümet ve AB Arasında Görevden Alınmalar Tartışması

Kosova Haberleri

  /   433   /   08 Temmuz 2015, Çarşamba

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nda bazı yetkililerin görevden alınması ve yeni atamaların yapılması Avrupa Birliği’nin tepkisine neden oldu. 

AB Ofisi Priştine Şefi Samuel Zhbogar, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hikmete Bajrami’nin bazı başarılı uzmanları görevden almasını eleştirdi. Zhbogar, bununla Bajrami’nin Kosova’nın geçtiği İstikrar ve Ortaklık Anlaşması ve diğer Avrupa entegrasyonları süreçlerini de riske attığını değerlendirdi. Avrupa Birliği’nin endişelerini ifade eden Zhbogar, bakanlığın sürdürülebilir çalışmaları ve uzlaşmaya varıldığı projeleri yerine getirmekte yeterliliğini de soru işareti altına getirdiğini vurguladı. 

Görevden almalarla bakanlıkta yolsuzlukla mücadele ettiğini belirten Ticaret ve Sanayi Bakanı Hikmete Bajrami, uluslar arası veya yerel kimden gelirse gelsin hiçbir şantaj, tehdit ve eylemin kendisini kötüye kullanma, suç, yolsuzluk yapanlarla veya onlara yardımcı olanlarla mücadeleden vazgeçtirmeyeceğini bildirdi. 

Görevden alma olayları sivil toplumun ve eski bakan Bujar Dugolli’nin de tepkilerine neden oldu. 

Yapılan değişikliklerin ekonomik süreçlere zarar verdiğini söyleyen Dugolli,  uluslar arası camia desteğiyle bu bakanlıkta 2004-2008 döneminde kadroların yetişmesine önem verildiğini ancak bakanların değişmesiyle profesyonel kadarların uzaklaştırılması temayüllerinin sürdüğüne işaret etti.

Diğer yandan sivil toplum temsilcileri AB Ofisi şefinin Bakan bajrami’nin işine karışmasını yersiz buldu. 

Fol Hareketi’nden Petrit Zogaj, Zhbogar’ın Bakan Bajrami’den bakanlık çalışanlarını daha iyi tanıyamayacağını belirtirken Bajrami’den mücadele ettiği yolsuzluklarla ilgili daha geniş açıklama beklendiğini de ifade etti. (rel)  

Yorumlar