Duyuru

BH ve AB, SAA'yı imzaladı

Bosna Haberleri

  /   515   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın Lüksemburg'da imzalanması öncesinde yaptığı açıklamada, "Bosna-Hersek'in büyük günü gelip çatmıştır, bügün ülke ve vatandaşlarının 13 yıl önce nerede, şimdi nerede olduklarını hatırlayabiliriz." dedi.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 17/06/08

photo

BH Cumhurbaşkanlığı Reisi Haris Silayciç (solda) ve Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel (sağda), 16 Haziran Pazartesi günü Lüksemburg'da İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaları sonrasında el sıkışırken, AB sış politika sorumlusu Javier Solana da izliyor. [Getty Images]

Uzun bir bekleyişten sonra, Bosna-Hersek (BH) AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını (SAA) 16 Haziran Pazartesi günü imzaladı. BH Başbakanı Nikola Spiriç, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn ve AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitij Rupel belgeyi Lüksemburg'da imzaladılar.

Törene BH Cumhurbaşkanlığı Üyesi Haris Silayciç, BH Dışişleri Bakanı Sven Alkalay ve AB dış politika sorumlusu Javier Solana da katıldı.

Spiriç, "BH'nin bu büyük gününde, sevincimi bütün vatandaşlarımla paylaşmak istiyorum. Avrupalı bir geleceğe giden kapı açılmıştır." dedi.

Rehn, imzayı BH için bir "dönüm noktası" olarak nitelendirerek bunun ülke için "büyük, Avrupalı bir gün" olduğunu da ekledi.

Solana da BH vatandaşlarını tebrik etti. Yetkili, "Barış ve refah içinde çalışmaya devam etmemizi umuyorum." dedi.

BH Yüksek Temsilcisi Miroslav Lajcak, "Bosna-Hersek'teki bütün oyuncular bugünden itibaren kendilerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeye yetkin, istekli ve ehil olduklarını kanıtlamalıdır." dedi.

Lajcak imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Yüksek Temsilciler Dairesi tarafından yürütülen son çalışmaların, "BH halkının %85'inin Avrupa bir perspektif istediğini ve bunun Avrupa sürecine verilmiş büyük bir destek ve Bosna-Hersek'teki bütün siyasi liderlere gönderilmiş çok güçlü bir mesaj olduğunu" gösterdiğini söyledi.

SAA, BH ile AB arasındaki ilişkileri Birliğin üç sacayağına -Avrupa Topluluğu, Ekonomi Politikaları ve Ortak Pazar; Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ve Adalet ve İçişleri- dayanarak düzenliyor.

Belge genel ilkeler, siyasi diyalog, bölgesel işbirliği, malların serbest dolaşımı, iş gücünün serbest dolaşımı ve yasaların uyumlulaştırılması da dahil olmak üzere on bölümden oluşuyor.

SAA'yı imzalayarak, BH ticari pazarını da açarak anlaşmada öngörülen belli ürün gruplarına uygulanan gümrük vergilerini azaltıyor veya kaldırıyor. Gümrük vergilerinin kaldırılmasının çok yakında BH'nin AB'den ihtiyacı olan hammaddelerin yanı sıra BH'nin daha fazla geliştirme olanağının bulunmadığı diğer ürünler için uygulanması bekleniyor.

SAA, ülkedeki iş koşullarını önemli ölçüde değiştirecek. Devlet gümrük vergilerinden daha z gelir elde edecek olmasına karşın, ekonomi de ithalat vergilerinden doğan büyük maliyetlerden kurtulacak. Bazı tarım ürünleri en yüksek derecede korunmayı sürdürürken, bazıları altı yıllık geçiş dönemi sona erdikten sonra bile korunmaya devam edecek.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

 

  

Yorumlar