Duyuru

Priştine BM başkanının planını kabul etti, Sırbistan reddetti

Kosova Haberleri

  /   354   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un son planında, Kosova'daki olayların UNMIK açısından önemli fiili sonuçları olduğu ve misyonun gelişmelere ayak uydurması gerektiği belirtiliyor.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniqi-Kabashi'nin haberi -- 17/06/08

photo

BM genel sekreteri Ban Ki-moon'un planında AB misyonuna yetki veriliyor. [Getty Images]

Kosovalı liderler, yeni bağımsızlığını ilan eden ülkedeki uluslararası varlığı yeniden yapılandırma önerisine olumlu yanıt verdiler. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Güvenlik Konseyi'ne 12 Haziran Perşembe günü sunduğu planda EULEX'e polis mahkemeler ve Kosova'daki diğer kurumlar üzerinde daha fazla yetki veriliyor.

Ban, AB'nin Kosova'ya polis, yargı ve gümrük alanlarında görev yapacak personel yerleştirmeye hazır olduğunu ve BM'nin "geri kalan sınırlı sayıdaki görevi" yerine getirmek için ülkede bir varlık tutacağını söyledi.

Raporunda "BM'nin Kosova'da UNMIK açısından dikkate alınması gereken fili sonuçlara sahip yeni bir realiteyle" karşı karşıya olduğunu söyleyen Ban şöyle devam ediyor: "Bunun yapılmaması, Kosova'nın toplumları arasında da olmak üzere Kosova'da gerginliğin artmasına yol açacaktır."

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu da, eski eyaletin egemenliğini tehdit etmeyen Ban planına genel olarak destek verdiğini söyledi. Seydiu, "Kosova, UNMIK'ten Kosova kurumları ve EULEX'e yetki devrinde BM ile işbirliğine hazırdır." dedi.

Brüksel'de konuşan Ban, "Bu paketin bütün tarafları tatmin edemeyebileceğinin farkındayım. Ancak, konuyla ilgili uzun tartışmalardan sonra, bir yol bulacağımızdan eminim. Benim amacım, bütün taraflarca kabul edilebilir nitelikte olan ve önemli uluslararası güçlerin de desteğini alacak geçici bir anlaşma oluşturmaktı. Bu paketin bu amaca ulaştığına samimi bir biçimde inanıyorum." dedi.

BM başkanı planında, "BM'nin çabaları Kosova'da ve daha geniş bölgedeki siyasi ve güvenlik durumunun istikrarını koruması ve başta azınlık toplumları olmak üzere Kosova nüfusunun yeterli düzeyde korunmasını sağlama amaçlıdır." dedi.

Planda, "Benim amacım, Güvenlik Konseyi'nin rehberliği olmadan ve kapsamlı istişarelerden sonra, uluslararası sivil varlığın yapısını ve profilini Kosova'da değişen duruma cevap verecek ve AB'nin Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı uyarınca Kosova'da daha aktif bir fiili rol üstlenmesine olanak sağlayacak şekilde yeniden biçimlendirmektir." ifadesi yer alıyor.

Güvenlik Konseyi'nin bu ayki başkanı ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Konsey'in Ban'ın önerisini incelemekte olduklarını söyledi.

BM planı Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'e de gönderdi. Cuma günü, Başbakan Vojislav Kostunica planın 1244 sayılı karara aykırı olduğu, böylelikle de Sırbistan tarafından kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

 

  

Yorumlar