Duyuru

Tadiç, Türk Büyükelçiye randevu vermedi

Sırbistan

  /   399   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Tadiç, Türk Büyükelçiye randevu vermedi
Kosova nedeniyle Türkiye ile arayı soğutan Sırbistan Cumhurbaşkanı, Türk Büyükelçi'ye hala randevu vermedi.
Cumartesi, 21 Haziran 2008 14:47


Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan Türkiye ile Sırbistan arasında soğuk rüzgar esiyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Türkiye'nin yeni Belgrad Büyükelçisi Ahmet Süha Umar'a güven mektubu sunması için hala randevu vermedi.

Uzun yıllar verdiği bağımsızlık mücadelesi ardından 17 Şubat'ta Rusya ve Sırbistan'ın muhalefetine rağmen batılı ülkelerinin desteği ile bağımsızlığını ilan eden Kosova, geçen haftasonu yeni anayasasını da yürürlüğe sokarak Sırbistan'dan hukuksal olarak ayrılmış oldu. Kosova'nın 17 Şubat'ta ilan etmiş olduğu uluslararası denetim altında bağımsızlığını bugüne kadar 43 ülke resmen tanıdı. Türkiye, bağımsızlığını ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya ile birlikte ilk tanıyan ülkeler arasında yer alarak Kosova'ya ve Kosova'daki Türk soydaşlarına desteğini gösterdi.

Kosova'nın bu tek taraflı tutumu ve ülkelerin bu tek taraflı tutumu yani bağımsızlığı tanımaları Sırbistan ve Rusya tarafından büyük bir tepki ile karşılandı. Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları'na nota gönderdi. Ayrıca, Belgrad, Kosova'nın bağımsızlığı tanıyan ülkelerdeki büyükelçilerini geri çağırarak tepkisini dile getirdi. Bu tepkilerden Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden bir olan Türkiye'de nasibini aldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Türkiye'nin bu tavrına karşın 19 Şubat 2008 tarihi itibariyle Türkiye'ye nota verdiklerini açıklamasından sonra bununla yetinmeyip Ankara Büyükelçisi Vladimir Curgus'i de Belgrad'a geri çağırarak Türkiye'nin Kosova konusundaki tepkisini dışa vurmuştu.

Sırbistan ile Türkiye arasında bağımsızlığın tanınması ile ilgili patlak veren diplomatik kriz, bu günlerde yeni bir boyut kazandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Belgrad'a atadığı yeni büyükelçinin güven mektubunu sunması için hala randevu vermedi.

Uluslararası Basın Enstitüsü'nün Belgrad şubesinin açılışını yapan Tadiç, açılışın ardından gazetecilerin onuruna vermiş olduğu kokteylde Türkiye ile ilgili soruları da yanıtladı. Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasından "çok büyük üzüntü duyduklarını" ifade eden Tadiç, bağımsızlık ilanından önce Ankara ziyaretinde "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Kosova'nın bağımsızlığın tanımayacakları konusunda güvence aldığını ama Türkiye'nin vermiş olduğu sözün arkasında durmadığını" söyledi. Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret esnasında bu konuyu tekrar masaya yatıracağını belirten Tadiç, yeni büyükelçiye randevu verilmemesi ile ilgili soruları ise cevapsız bıraktı.

"SIRBİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYİ ÖNEMSİYORUZ"

Cihan'a gelişmeyi değerlendiren Ankara'daki üstdüzey yetkililer, sözkonusu gelişmenin "büyütülecek birşey olmadığını, Sırbistan'ın bölgede yaşanan kendisi ile ilgili gelişmeler nedeniyle bir iki yıldır bir travma yaşadığını ve Türkiye'nin büyükelçisinin Belgrad'a gelişi ile Kosova'nın bağımsızlığını ilan edişinin aynı tarihlere denk gelişinin bu tür bir gelişmeye neden olmuş olabileceğini" belirtti. Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Cihan'a, "Sırbistan, Avrupa'nın önemli ülkelerinden birisi. AB ailesine yeniden kazanılması bizim için önemli. Biz, Sırbistan ve bölge ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirmeyi önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 

Kaynak: Ajanslar  

  

Yorumlar