Duyuru

BM planında UNMIK'in yeniden düzenlenmesi yönünde çağrıda bulunuluyor

Kosova Haberleri

  /   356   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Güvenlik Konseyi'ne Cuma günü sunduğu planda, UNMIK'in Kosova'dan çekilerek yeni bağımsız ülkede yetkinin AB misyonuna devredilmesi yönünde çağrıda bulunuluyor.

Southeast European Times için Kosova'dan Blerta Foniqi-Kabashi'nin haberi -- 23/06/08

photo

Genel Sekreter Ban Ki-moon, BM'nin Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanından bu yana ortaya çıkan "tamamen yeni realiteyi" kabul etmesi gerektiğini söyledi. [Getty Images]

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Kosova'daki uluslararası varlıkla ilgili yeni planı, 20 Haziran Cuma günü yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında BM üye ülkelerinin çoğunluğu tarafından kabul edildi. Ancak 15 üyeli Konsey Ban'ın önerisini oylamadı ve hukuki açıdan planı onaylayıp onaylamaması gerektiği konusunda tartışmaya devam ediyor.

Ban Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, Kosova'nın 17 Şubat'taki tek taraflı bağımsızlık ilanından bu yana ortaya çıkan "tamamen yeni realiteyi" kabul etmesi gerektiğini söyledi. Genel sekreter, BM'nin yeni devletteki görevlerin çoğunu yerine getiremeyeceğini belirtti. "Ban, "Bu, hayatın bir gerçeği olarak kabul edilmelidir." dedi.

BM başkanı, İtalyan diplomat Lamberto Zannier'i Kosova'daki BM yöneticisi görevine de atadı. Cuma günü Priştine'de bulunan Zannier, Kosova'daki etnik Arnavut çoğunlukla Sırp azınlık arasında müzakereler başlatmayı hedefleyeceğini söyledi.

Toplantıya Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Sırp mevkidaşı Boris Tadiç de katıldı. Tadiç, ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacağını ve eski eyalet için planlanan AB misyonunun hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Tadiç, "UNMIK Kosova'dan gitmemelidir. Durumu yeniden düzenlemeye ancak Güvenlik Konseyi karar verebilir. Konseyin veto yetkisi olan beş üyesinden biri olan Rusya da böyle bir misyonun konsey tarafından onaylanması gerektiği görüşünde. Ülke UNMIK'in Kosova'da kalması gerektiğinde ısrar ediyor ve bu tutum da AB'nin eski eyaletin bağımsızlığını somutlaştırmasına yardım etmesine engel oluyor.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, "Sözde AB hukuk misyonunun Güvenlik Konseyi'nin uygun yaptırımları olmadan görevlendirilmesinin hukuka uymadığını düşünüyoruz." dedi.

Pek çok AB üye ülkesi Rusya ile aynı fikirde değil ve BM'nin aslında nihai yetkisini kaybetmeden sadece günlük faaliyet görevlerini başka bir kuruma devrediyor olması nedeniyle öneri ve misyonun resmi bir Konsey onayına gerek duymadığını savunuyor.

ABD, İngiltere ve Hırvatistan büyükelçileri de Ban'ın UNMIK'in yeniden düzenlenmesine ilişkin önerisini destekliyorlar. Elçiler Belgrad'ı Kosova politikasını yumuşatmaya çağırdılar.

İngiltere'nin Daimi Temsilcisi Sir John Sawers Cuma günü yaptığı açıklamada, "Ban Ki-moon'un, Kosova'daki yeni realitenin gerçek standartlara uygun olması gerektiği şeklindeki açıklamasını kabul ediyoruz." dedi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Zalmay Khalilzad, Kosova'nın kendi kendini yönetebildiğini ve UNMIK'in bağımsız ülkede büyük bir rol oynamaması gerektiğini söyledi. Khalilzad, "Konsey Kosova'nın bağımsızlıktan bu yana kaydettiği hızlı ilerlemeden cesaret almalıdır - bu ilerleme genel sekreterin BM varlığını yeniden düzenleme kararını haklı çıkarmaktadır." dedi.

Seydiu, UNMIKin varlığının azalması ve EULEX'in işlemeye başlaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, Sırp azınlık bölgelerinde güvenliği sağlamayı da kapsayacak olan rolünü yeniden biçimlendirmesinde BM ile "yakın çalışma" içinde olacağını da belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

 

  

Yorumlar