Duyuru

Krizin Aşılması için İktidar ve Muhalefet Arasında Gizli Görüşmeler

Kosova Haberleri

  /   378   /   24 Ocak 2016, Pazar

Kosova Haber
 Yazdır

  Uluslararası kaynaklar, PDK-LDK iktidar koalisyonun büyük bir panik içinde olduğunu ve siyasi çıkmazın aşılması için rakipleriyle de gizli görüşmelerini yoğunlaştırdığını söylüyorlar.

Bu göründüğünün ötesinde, Kosova siyasetinde neler oluyor?!

İki şey meydana gelmektedir: Birincisi, son protestoda Başbakanlık binasına Molotof’u kim attı ve o anda “Allahu Ekber” tekbir getiren kimdi? Ve ikincisi, Kosova siyasetine darbe vuran ağır siyasi krizin aşılması için gizli bir mutabakata varılması amacıyla iktidar ve muhalefet arasında gizli görüşmeler sürdürülmektedir.

Adı açıklanamaması şartıyla Priştine’deki bir uluslararası kaynak bu gelişmeler hakkında ‘tesheshi’ haber portalına konuştu.

Birinci vakayla ilgili, 9 Ocak’taki son protestoda yaşanan olaylarla meşgul olan istihbarat örgütleri Başbakanlık binasına Molotof saldırının yapılmasının ve hemen ardından da “Allahu Ekber” tekbir getirilmesinin muhalefetin eseri olduğundan pek şüphe etmiyorlar. 

“Protestocuların Molotof ile saldırmaya başladıklarında Hükümet binasını koruyan polisin geri çekilme şekli birçok şüphelere yol açtı. Şiddet kullanan protestocuları tutuklamakla bilinen Kosova Polisi’nin Hükümet binasını saldıranlara ve o anda “Allahu Ekber” tekbir getirene bu kez neden müdahale etmediğine şaşmak lazım.

Bu uluslararası kaynağa göre, Vetëvendosje’nin en etkili milletvekillerinden Rexhep Selimi’nin Hükümet’e saldırılmaması taleplerinin protestocular tarafından reddedilmesi Kosova Polisi tarafından detaylı soruşturulmalıdır.

 “İster iktidar ister de muhalefetten olsun Kosova siyasileri ateşle oynamamalıdır.  Faaliyetlerinden dolayı sorumlu olmalıdırlar. Uluslararası camia bu faaliyetleri gözetlemektedir ve bu, kırılgan Kosova demokrasisi için büyük bir testtir.” diye belirten bu kaynak, iktidar ve muhalefet temsilcileri arasında sürdürülen gizli görüşmelerde “Allahu Ekber” tekbir eşliğinde Başbakanlık binasına yapılan molotof saldırının özel olarak ele alındığını söyledi.

Görüşmelerin gizli sürdürüldüğünü teyit eden bu uluslararası kaynak, PDK-LDK koalisyonun yalnız muhalefet tarafından değil uluslararası camia tarafından da büyük panik içinde olduğunu ve siyasi çıkmazın aşılması için iktidarın muhalefetle gizli görüşmelerini yoğunlaştırdığını açıkladı.

Eski Yugoslavya cumhuriyetinden gelen bir şahısın arabuluculuğunda sürdürülen bu gizli görüşmeleri uluslararası camianın gözetlediğini söyleyen bu uluslararası kaynak, “Slovenya’dan gelen bu arabulucunun evvelisi gün Meclis’te iktidarla ardından da isim vermeyerek muhalefetin en güçlü lideriyle de temaslarda bulunduğunu bildirdi.

Bu kaynak ayrıca arabulucunun Arnavut asıllı ve uluslararası camiada olduğu gibi yerliler arasında da çok saygın biri olduğunu söyledi.  

Yorumlar