Duyuru

Şiddet, Kosova’nın İşlevselliğine Risk Yaratıyor

Kosova Haberleri

  /   445   /   10 Şubat 2016, Çarşamba

Kosova Haber
 Yazdır

  Başbakan Isa Mustafa, Meclis’in olağan işlevselliğinin engellenmesi nedeniyle iktidara, Hükümet’in tutumlarını açıklamak imkanı yaratılmadığını söyledi.

Ülkede siyasi krizin aşılması konusunun ele alındığı sivil toplum kuruluşlar temsilcileriyle bugün gerçekleşen bir görüşmede Başbakan Isa Mustafa, Hükümet’in ülkenin krizi aşması konusunda sivil toplum,  medya ve diğerlerinin katkılarını olumlu değerlendirdiğini açıkladı.

İktidarın, Meclis’in olağan işlevselliğinin engellenmesi yüzünden Hükümet’in tutumlarını açıklamasına imkan bulamadığın söyleyen Mustafa,  “Kosova Cumhuriyeti, çoğunluktaki otokton Arnavutların uzlaşmasıyla yapılanan buradaki tüm vatandaşların devletlidir. Kosova Cumhuriyeti, vatandaşlar ve müttefiklerin ortak projesidir ve 12 Haziran 1999 günü itibariyle sürekli ihtilaflarımız olduğu Sırbistan, bağımlılık ilişkilerimize son verdiğimiz, sadece bizim kuzey komşumuzdur.  Kosova bağımsız ve egemen devlet olmakla beraber Avro-Atlantik entegrasyonlarına da yönelmiş bir ülkedir.” dedi.

Kurtuluştan sonra 17 sene geçmesinin ardından Sırbistan’ın Kosova’ya dönüşünden söz edilmesinin yersiz olduğunu söyleyen Mustafa; bağımsız ve egemen devlet projesinde azınlıkların katılımının azınlıklara ait uluslararası bir yükümlülük olduğunu ve bunun kimseye bir engeli teşkil etmemesi gerektiğini savundu.

 Meclis’in içinde ve dışındaki muhalefetin protestolarına da atıfta bulunan Mustaf, şiddetin alternatif olmadığını tekrarlayarak “Kosova kurumlarının engellenmesi, alternatifi teşkil edemez, şiddet alternatif değildir. Şiddet Kosova’nın işlevselliğini riske atıyor, imajımıza zarar veriyor ve Kosova’nın bağımsızlığına karşı koyanları teşvik ediyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Birlik ve Karadağ ile Sınır Anlaşması’na da değinen Başbakan Mustafa, Birliğin Anayasa Mahkemesi kararlarınca kurulacağını belirtip Karadağ ile varılan Sınır Anlaşması ile Kosova’nın hiçbir metre kare toprak kaybetmeyeceğini açıkladı.

Muhalefetin sırf siyasi puan elde etmek için bu anlaşmalara karşı koyduğunu belirten Başbakan Isa Mustafa, erken veya olağanüstü seçimlerin olmayacağını ancak yerel seçimlerin 2017-de, genel seçimlerin ise 2018 yılında yapılacağını bir kez daha tekrarladı.

Aynı toplantıda söz alan Başbakan Yardımcısı Hashim Thaçi de Karadağ ile sınırın, anlaşmanın Meclis’te onaylanması ve her tür tereddüttün ortadan kaldırılmasından sonra belirleneceğini açıkladı.

Thaçi, Sırp çoğunluklu Belediyeler Birliği’nin Ahtisaari belgesine dayandığını, bağımsızlığın da bu belgeden kaynaklandığına dikkati çekti.  

Yorumlar