15 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Kosova anayasası Kosovalı Sırplar arasında farklı tepkilere yol açtı ve görüşleri büyük oranda Kosova'da oturdukları yere bağlı olarak değişiyor.
Southeast European Times için Belgrad'dan Igor Jovanoviç'in haberi -- 20/06/08
Sırbistan'ın Kosova ve Metohija'dan Sorumlu Bakanı Slobodan Samarciç, "Bir Sırp meclisinin kurulması, Sırp toplumunun çatışmaya girme niyetinin olmadığının bir işaretidir." dedi. [Getty Images] |
Sırbistan ile yakın ekonomik ve coğrafi ilişkileri bulunan kuzey Kosova'da yaşayan Sırplar, yeni anayasaya veya ondan kaynaklanan yasalara uymayacaklarını açıkladılar. En büyük Sırp belediyelerinin yer aldığı kuzey Kosovalı Sırp liderlerden biri olan Nebojsa Joviç, Kosova anayasasının tanınmasının Belgrad'ın kesinlikle karşı çıktığı yeni devletin bağımsızlığını tanımak anlamına geleceğini söyledi.
Joviç 28 Haziran'da yaptığı duyuruda, Kosovalı Sırpların Priştine'nin kabul ettiği anayasaya bir tepki olarak Kosova'da kendi meclislerini ilan edeceklerini de açıkladı.
Ancak Kosova'nın Arnavut belediyeleriyle çevrili şekilde orta ve güney kesimlerinde yaşayan Sırplar, Kosova anayasası ve bundan kaynaklanan yasaların belli hükümlerini gözardı etmenin imkansız olduğu görüşündeler.
Anayasada Kosovalı Sırpların yeni kimlik, pasaportlar, sürücü ehliyeti, plaka, vb. belgeleri almaları gerektiğin öngörülüyor. Bu hükümlere uyulmaması, orta ve güney Kosova'daki Sırpların kendi enklavları içinde tam bir izolasyona uğramaları anlamına gelecek. Geride kalan 130 bin Kosovalı Sırpların yaklaşık %60'ı bu enklavlarda yaşıyor.
Orta Kosova Sırp Ulusal Konseyi Başkanı Rada Traykoviç Kosovalı Sırpların yeni yasalara veya anayasaya uymak zorunda olduklarını, aksi takdirde yasalarla ve Priştine makamlarıyla her gün çatışma yaşamaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.
Traykoviç, Sırpların Kosova'nın bağımsızlığını asla kabul etmeyebileceklerini, ancak yine de yasaları uygulamak zorunda olacaklarını da ekledi. Başkan, Kosovalı Sırplara yeni durumla başa çıkmalarında yardımcı olmak için uluslararası toplum ve Belgrad'ın büyük desteğine gerek olacağını kaydetti.
Sırbistan'ın Kosova ve Metohija'dan Sorumlu Bakanı Slobodan Samarciç bir Kosovalı Sırp meclisi toplama kararını savundu. Samarciç, "Bir Sırp meclisi kurulması, Sırp toplumunun çatışmaya girme niyetinde olmadığı, ancak kendi yaşamını uluslararası hukuk ve Sırp anayasasına göre düzenlemek istediğinin bir işaretidir." dedi.
Ancak Traykoviç, yeni meclisin kurulmasının Kosova için yalnızca psikolojik değil aynı zamanda yasal önemi de olacağına inanıyor.
Traykoviç bu konuda şunları söyledi: "Bu, organize olduğumuz ve yeni duruma tepki verdiğimizin bir işareti olabilir, ancak yürütme ve yasama açısından meclisin hiçbir anlamı olmayacaktır, zira bu bir kurum olmayacak ve onu oluşturan kişiler yerel meşruiyetlerini Kosova'nın düzeyine çıkaramayacaklardır."
Yorumlar