Duyuru

Sırp hükümetini kurma görüşmelerinde yeni dönemece girildi

Sırbistan

  /   472   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Sırbistan Sosyalist Partisi liderliğindeki koalisyon, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç liderliğindeki Avrupa yanlısı blokla görüşmelere başladı.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi -- 23/06/08

photo

Sırbistan Sosyalist Partisi'nin Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Demokrat Parti'si ile yeni hükümeti kurma konusunda görüşmelere başladığı bildiriliyor. [Arşiv]

Yeni hükümet koalisyonuna karar verecek konumda bulunan Sırbistan Sosyalist Partisi'nin genel başkanı İvica Daciç, Sırbistan Radikal Partisi ve Başbakan Vojislav Kostunica'nın Sırbistan Demokrat Partisi (DSS) ile koalisyon görüşmelerini durdurdu.

11 Mayıs seçimlerinden bu yana devam eden görüşmelerden sonra, Sosyalistlerin liderliğindeki koalisyon Cumhurbaşkanı Bois Tadiç'in Demokrat Partisi (DS) liderliğindeki Avrupalı bir Sırbistan İçin koalisyonuyla görüşmelere başladı.

Analistler, Sosyalist Parti'nin bu önemli çarkı sonrasında, çekirdeğini Tadiç'in liderliğindeki Demokratlar ve Sosyalistlerin oluşturacağı yeni bir hükümet kurulmasının uzun sürmeyeceği görüşündeler.

Daciç, Sırbistan'ın AB üyeleri 17 Şubat'ta bağımsızlık ilan eden Kosova'nın Sırbistan'ın bir parçası olduğunu kabul edene kadar Birliğe üyeliğe direnmesi gerektiğine inanan Kostunica ve Radikaller ile anlaşma sağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Sosyalistler ve onların koalisyon ortakları Sırbistan Birleşik Emekliler Partisi ve bölgesel Birleşik Sırbistan partisinin AB ile imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın bir an önce onaylanması gerektiğini savunuyorlar.

Ancak DSS Sosyalistleri görüşmelerde samimi olmamakla suçlayarak tüm süreci "millete karşı şov" olarak nitelendirdi. DSS sözcüsü Andreja Mladenoviç, "Gizli toplantılar ve büyük patronlar ve yabancı büyükelçilerin etkisi altında kurulan hükümetler Sırbistan'a yarar getirmeyecektir." dedi.

DS ve Sosyalistler ilk resmi toplantılarını Cumartesi gecesi yaptılar. Sonrasında konuşan Tadiç, müzakerecilerin yeni hükümete rehberlik edecek ilkeler üzerinde anlaşma sağladıklarını söyleyerek bunları AB üyeliği, Kosova'yı Sırbistan içinde tutma mücadelesi ve ekonomik ilerleme olarak sıraladı.

Tadiç, "Hükümeti ne kadar çabuk kurarsak, hedeflerine ulaşmak ve toplumsal sorumluluk sahibi bir hükümet kurma yolunda çalışmak için o kadar çok zamanımız olacaktır." dedi.

Analistler, Sosyalistler ve Demokratlar son birkaç yıldır birbirlerinin azılı düşmanları olmalarına rağmen yetkilileri seçmenin yeni hükümet için sorun olmayacağını söylüyorlar. Bazıları yeni hükümetin Haziran sonuna kadar kurulmasını bile bekliyor. Ancak Sosyalistlerin çoktan DSS ve Radikallerle koalisyon kurdukları Belgrad'ın yerel siyaseti sorun yaratabilir.

Tadiç'in Demokratlarının koalisyon ortağı olan G17 Plus partisi, Radikallerle Belgrad'da kurdukları koalisyona son vermedikleri sürece Sosyalistlerle kurulacak bir hükümeti desteklemeyeceğini açıkladı. G17 Plus olmadan da yeni bir hükümet kurmak mümkün olmayacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar