Duyuru

Vizesiz Şu Ülkelere Gidebileceğiz

Kosova Haberleri

  /   405   /   06 Mayıs 2016, Cuma

Kosova Haber
 Yazdır

  Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun kararıyla Kosova’daki  yurttaşlar Avrupa ülkelerine vizesiz seyahate bir adım daha yaklaştı.

Avrupa Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki kararı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onanırsa, Temmuz ayından itibaren Kosova yurttaşları Schengen Bölgesi ülkelerine vize almadan gidebilecek, bir ülkeden diğerine geçebilecek.

Kosova Entegrasyon Bakanı Bekim Çollaku, Kosova’nın aldığı bu güzel haberden sonra birkaç sürecin daha takipçisi olmak gereğine işaret etti. 

Schengen Bölgesi, 26 ülkenin toplamından meydana geliyor. Aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi 22 ülke Schengen Müktesebatının tamamını uyguluyor.

Diğer dört ülke ise Avrupa Serbest Ticaret Birliği içerisinde ancak Avrupa Birliği’nin dışında. Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn vatandaşları Schengen Bölgesi’nde serbestçe seyahat etme hakkına sahip.

Avrupa Birliği’nin ve Schengen Antlaşması’nın üç özel üyesi bulunuyor. Avrupa kıtasının dışında kalsa da Portekiz’e bağlı olan ada topluluğu Azorlar, Madeira ve İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları da Schengen sınırları içerisinde yer alıyor.

Diğer yandan, Monako, San Marino ve Vatikan Schengen Antlaşması’na tabi olmadığı halde, şehir devlet statüleri gereğince, sınırlarını Schengen üyesi ülke vatandaşlarına açıyor.

Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, Britanya ve İrlanda Schengen üyesi değil.

Ayrıca Schengen Bölgesi adayı Kıbrıs, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan da henüz Schengen Bölgesi’ne aday konumunda.

Kosova yurttaşları vizesiz şu ülkelere gidebilecek: 
Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Fransa, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre.  

İspanya gibi Kosova’yı tanımayan ve Kosova pasaportunu tanımayan ülkelere Kosovalı yurttaşların nasıl seyahat edebileceği konusuna açıklık getirilmesi bekleniyor.   

Yorumlar