Duyuru

Mostar, Kosova'nın bağımsızlığını irdeliyor

Türkiye Haberleri

  /   553   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 
Kosova'nın bağımsızlığını irdeleyen Mostar Dergisi, Balkanlar'daki Müslüman ülkeler ile aynı değerleri paylaşan ülkelerin Türkiye açısından önemini masaya yatırıyor.
Perşembe, 26 Haziran 2008 13:46


Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Aylık Kültür Medeniyet ve Aktüalite Dergisi Mostar'ın Haziran sayısı okurlarıyla buluştu. Geçtiğimiz aylarda Balkanlarda varolan Müslüman devletlere bir yenisi daha eklendi.

Kosova yıllar süren mücadelenin ardından bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığı bölge ülkeleri ve Türkiye açısından değişik anlamlar ifade ediyor kuşkusuz. Balkan ülkeleri Kosova'nın bağımsızlığına farklı tepkiler verse de Osmanlı'dan kalan bu topraklarda üçüncü Müslüman ülkenin kurulmuş olması Kosova ile aynı kültürel ve dini mirası paylaşan Türkiye açısından oldukça önemli.

Mostar Dergisi yoğun ülke gündemi arasında perde ardında kalan bu konuyu gündeme getiriyor. Dosya konusu ile paralel olarak Yenişafak Gazetesi yazarı Akif Emre ile bir röportaj gerçekleştirildi.

Bir gazeteci olmasının yanında aynı zamanda bir Balkan uzmanı olan Akif Emre önemli değerlendirmelerde bulunuyor. Emre bölgede Osmanlı mirasının hâlâ tasfiye edildiğini ifade ediyor. Kosova'da İskender Bey miti olduğuna değinen Akif Emre "İskender Bey miti kırılmadıkça, Kosovalılar'ın Osmanlıyla barışması mümkün değil. Dolayısıyla İslam'la barışması da pek fazla mümkün değil. Eğer İslam olmasaydı bugünkü bağımsızlık da gündeme gelmeyecekti. Çünkü Arnavutların Slavlara entegre olma tehlikeleri vardı. Onları bu tehlikeden de Müslümanlık korudu" diyor.

 Kosovalılar'ın Türkiye'den büyük beklentilerini olduğunu söyleyen Emre "Türkiye ile olan ilişkileri herhangi bir ülkeyle olan ilişkileri gibi değil.. Türkiye bunun farkında ya da değil ama bu böyle. Onların Türkiye'den hâlâ büyük beklentileri var. Bölgeye hâkim olan güç ABD gibi görünüyor ama sonuçta ABD bölge dışı bir güç" diyor.

Dergide bu ay yine Rasim Özdenören, Ahmet İnam, Naci Bostancı yazılarıyla gündeme ve medeniyete ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuyorlar. Elif Tunca, Bekir Şamil Potur gibi genç yazarlar yazılarıyla dergiye katkıda bulunmaya devam ediyorlar.
 

 

  

Yorumlar